Διάσπαση στο ΕΥΡΩΚΟ – Έφυγε ο Κουτσού & άλλοι 59


Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας!!! 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 

Στη διάσκεψη μίλησαν οι Νίκος Κουτσού – Βουλευτής και Στέλιος Αμερικάνος – Γενικός Γραμματέας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους κύριους λόγους για την απόφασή τους:

1.      Παραβίαση Ιδρυτικής Διακήρυξης: Η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κόμματος και ο κος Συλλούρης παραβίασε την Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος που προέβλεπε τη (i) «δέσμευση να υπερασπιστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004» και (ii) αγώνα ενάντια στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία «γιατί αυτή συγκρούεται με τις αρχές, τις αξίες, τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Δεν μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που ακυρώνει την κατοχή ανατρέπει την διαίρεση διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας και επιτρέπει στους Κύπριους Πολίτες να συμβιώνουν χωρίς φυλετικούς – διαχωρισμούς υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Αυτή η παραβίαση συνετελέσθηκε με τη στήριξη που παρείχε και εξακολουθεί να παρέχει στον κ. Αναστασιάδη, τον κατ’ εξοχήν στυλοβάτη του Σχεδίου Ανάν στην Κύπρο και θιασώτη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

 

2.      Προσπορισμός Ωφελημάτων και Ανταλλαγμάτων Εξουσίας: Η συμμετοχή εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος στην κυβέρνηση αποτελεί το πρώτο (από τα πολλά τα οποία έπονται) ανταλλάγματα για τη στήριξη της υποψηφιότητας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά η λειτουργία ενός κόμματος με βάση τα ανταλλάγματα και τις αντιπαροχές αποτελεί, για μας, κλασσική παραβίαση του πολιτικού ήθους με το οποίο θα έπρεπε να πολιτευόμαστε.  Σημειώνουμε ότι πλείστες φορές ο κος Συλλούρης διατυμάνιζε ότι οι αποφάσεις του κόμματος για στήριξη Νίκου Αναστασιάδη λήφθηκαν χωρίς ανταλλάγματα και αντιπαροχές – η ζωή έχει αποδείξει το αντίθετο.

3.      Πολιτική Ασυνέπεια και Αναξιοπιστία: Στις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές ενώ ο κ. Συλλούρης αρχικά φλέρταρε με την υποστήριξη υποψηφίου με Ακελικά δεκανίκια και στην ουσία επεδίωκε να συγκυβερνήσει με το ΑΚΕΛ τελικά κατέληξε στο άλλο άκρο, υποστήριξε τον Νίκο Αναστασιάδη.   Η πολιτική επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήσαμε ενάντια στη στήριξη Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές είναι η ίδια επιχειρηματολογία που οι σημερινοί εντός του Ευρωπαϊκού Κόμματος υποστηρικτές του χρησιμοποιούσαν παλαιότερα για να αποχωρήσουν από το ΔΗΣΥ και να πρωτοπορήσουν στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κόμματος.  Τι έχει αλλάξει σήμερα; Στις απόψεις και θέσεις του Νίκου Αναστασιάδη σίγουρα τίποτε απολύτως.

4.      Παραβίαση Καταστατικού και Δημοκρατιών Διαδικασιών: Οι δημοκρατικές διαδικασίες παρέμειναν και παραμένουν γράμμα κενό.  Αποκορύφωμα υπήρξε η άρνηση σύγκλησης Παγκύπριου Συνεδρίου για τη μείζονος σημασίας απόφαση στήριξης υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, παρά την αντίθετη απόφαση που είχε προηγουμένως λάβει το Εκτελεστικό Γραφείο.

5.      Απαξίωση κόμματος: Οι επιλογές του κ. Συλλούρη έχουν, σήμερα, μια θλιβερή κατάληξη: Να απαξιώσουν το κόμμα στη συνείδηση των μελών και των υποστηρικτών του αλλά και του συνόλου των πολιτών. Να το μετατρέψουν από ένα περήφανο κόμμα σε ένα απλό νεροκουβαλητή του προεδρικού. Με αρνητική παρουσία, χωρίς παρεμβατικό ρόλο, χωρίς λόγο ύπαρξης.

Τόνισαν, επιπρόσθετα, ότι «θα μπορούσαμε και εμείς να αποδυθούμε σ’ ένα εσωκομματικό αγώνα αλληλοεξόντωσης για να αντιμετωπίσουμε όλα όσα συμβαίνουν στο κόμμα. Δεν το κάναμε γιατί απαξιούμε να παίξουμε τα παιγνίδια που οι πολίτες έχουν απορρίψει, γιατί λειτουργούμε με αξιοπρέπεια και εντιμότητα. Διαφωνούμε, αποχωρούμε».

Όλοι επίσης τόνισαν ότι θα παραμείνουν ενεργοί στα πολιτικά πράγματα του τόπου και θα ανακοινώσουν τις σχετικές τους αποφάσεις πολύ σύντομα.