Αναστασιάδης: H Κύπρος αποτελεί ασφαλή και αξιόπιστο φίλο του Ισραήλ


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σε χαιρετισμό του σε δείπνο που παρέθεσε η Εβραϊκή Κοινότητα της Κύπρου σε ξενοδοχείο στα Περβόλια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ενεργό παρουσία της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο η οποία, όπως είπε «εμπλουτίζει την πολυεθνική μας κοινωνία, παράδοση και ιστορία και ταυτόχρονα αποτελεί ένα δυναμικό δεσμό μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ».

Αναφερόμενος στην έντονη δραστηριοποίηση της κοινότητας σε όλους τους τομείς της κυπριακής επιχειρηματικότητας και κοινωνίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ως γνωστόν η κυβέρνηση υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η εβραϊκή κοινότητα στην Κύπρο και θα συνεχίσει να το πράττει. Ωστόσο» συνέχισε «είναι επιτακτική ανάγκη η ηγεσία της Εβραϊκής Κοινότητας στη Κύπρο ή οποιοδήποτε μέλος της να απέχουν από την ανάληψη ή την ενθάρρυνση οποιονδήποτε δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την παράνομη οντότητα στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην τριήμερη επίσκεψη του στο Ισραήλ και είπε ότι «το γεγονός πως η επίσκεψη μου στο Ισραήλ αποτελεί την πρώτη μου επίσκεψη σε ένα τρίτο κράτος από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντα μου, φανερώνει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση μου στην περαιτέρω βελτίωση της σχέσης που χαίρουν το Ισραήλ και η Κύπρος».

Εξέφρασε ακόμα την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι στις επαφές που είχε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρεζ, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και άλλους αξιωματούχους της Ισραηλινής κυβέρνησης «ήταν απόλυτα σαφές ότι Κύπρος και Ισραήλ θα ξεκινήσουν μια νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας. Μια εποχή με βάση το κοινό μας όραμα, την ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεών μας σε όλους τους πιθανούς τομείς συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια, την οικονομία, την κοινωνία και την ασφάλεια».

Την ίδια ώρα συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «κατέστη σαφές ότι η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας μπορεί να γίνει ο καταλύτης και η κινητήρια δύναμη για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως όσον αφορά τον κοινό στόχο της επίτευξης της ευημερίας για τους δύο λαούς μας ως αποτέλεσμα της προοπτικής που προσφέρει η εξερεύνηση και η εκμετάλλευση των σημαντικών φυσικών πόρων μας».

Είπε ακόμα ότι «η Κύπρος αποτελεί ένα σταθερό, ασφαλή και αξιόπιστο φίλο του Ισραήλ» ενώ χαιρέτισε την πρόθεση του Πανεπιστημίου Κύπρου να ιδρύσει Τμήμα Εβραϊκών Σπουδών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τέτοιες πρωτοβουλίες σε συνδυασμό με την υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Ισραήλ στον τομέα της ιατρικής επιστήμης αποτελούν σημαντικά εργαλεία που φέρνουν κοντά τις κοινωνίες των δύο χωρών

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ