Σχόλιο: Η Κύπρος που έγινε…αρνάκι

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Ας κάνουμε λοιπόν ένα μικρό απολογισμό για το τι είδαμε, ακούσαμε και καταλάβαμε.

Στο άκουσμα του κουρέματος  ήρθε η πρώτη ψυχρολουσία με τις οικονομικές αναλύσεις να δίνουν και να παίρνουν. Οι διάφοροι παράγοντες  χωρίστηκαν σε Μνημονιακούς και Αντιμνημονιακούς με τους  πρώτους να παρουσιάζουν το Μνημόνιο ως μοναδική λύση και τους δεύτερους να απαιτούν έξοδο από το ευρώ χωρίς την βοήθεια των εταίρων μας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κινδυνολογία και οι εκφράσεις του στυλ « Ο ασθενής (Κύπρος) βρίσκεται στον αναπνευστήρα» ή «Οι ολέθριες επιπτώσεις του μνημονίου» δεν αποτελούσαν και δεν αποτελούν  ορθολογιστικό τρόπο αντίδρασης. 

Οι εναλλακτικές προτάσεις για έξοδο από την κρίση δεν παρουσιάστηκαν ποτέ και οι «Δεσμεύσεις» κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. 

 Ο Κυπριακός λαός περίμενε εξηγήσεις για το πώς από το περιβόητο “Restart” βρεθήκαμε στο “Shut Down”  και για το πώς κάποιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι όλα ήταν καλά για μια πενταετία. Οι εξηγήσεις δεν ήρθαν ποτέ και πολύ αμφιβάλλω αν θα έρθουν. 

Οι πολιτικοί που αρχικά έστελναν  μηνύματα ομοψυχίας και συλλογικότητας ,εγκλωβιστήκαν  πολύ σύντομα στα μικροκομματικά τους συμφέροντα και περιορίστηκαν στην θλιβερή  λογική του «Εμείς» και  «Εσείς». Ένα είναι σίγουρο ότι οι ελπίδες μας εξανεμίστηκαν όταν και επίσημα ο λαϊκισμός φόρεσε γραβάτα. 

Το «ΟΧΙ» της Βουλή έμελλε να είναι πιο «ΝΑΙ» από πότε με την Κύπρο πλέον να βρίσκεται μπροστά από εκβιαστικές απαιτήσεις. Στις 30 Απριλίου η Βουλή και επίσημα εγκρίνει το Μνημόνιο με 29 θετικές ψήφους  έναντι 27 αρνητικών. Το περίεργο της όλη υπόθεσης ήταν ότι όλα τα Μνημονιακά νομοσχέδια είχαν ήδη ψηφιστεί. Λίστες με διαγραφές χρεών και μεταφορές κεφαλαίων είδαν το φως της δημοσιότητας και το μπαλάκι των ευθυνών άρχισε να πηγαινοέρχεται. 

Οικονομολόγοι που κατέκλυσαν τα ΜΜΕ δεν κατάφεραν σε καμία περίπτωση να ξεκαθαρίσουν το  τοπίο, αντιθέτως έφεραν σύγχυση με τις πολύπλοκα απλοϊκές τους  αναλύσεις και τις άστοχες τους  παρομοιάσεις για τον «ασθενή» που χρειαζόταν άμεσα θεραπεία . Αφού λοιπόν οι παρομοιάσεις είναι της μόδας θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το ρεύμα της εποχής… και εξηγούμαι, όταν ένας «ασθενής» έχει μπροστά του δύο εξαίρετους  γιατρούς οι οποίοι διαπιστώνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας αλλά οι θεραπείες που προτείνουν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες τότε αυτός ο φουκαράς τι πρέπει να κάνει και ποίον να εμπιστευτεί ;

Τραπεζίτες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα με τα υπέρογκα μπόνους που έπιαναν ως αποζημιώσεις και τους εγκληματικούς  χειρισμούς που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Είναι άξιον απορίας πως αυτοί που έπρεπε να λογοδοτούν για τις ενέργειες τους  βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα δυναμιτίζοντας το ήδη τεταμένο κλίμα με  προκλητικές δηλώσεις. Kαιρός λοιπόν κάποιος να τιμωρηθεί σε αυτό τον τόπο.

Μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις ένας  λαός σαστισμένος  δεν βρήκε τον μηχανισμό αντίδρασης . Οι σπασμωδικές κινήσεις είναι το κύριο χαρακτηριστικό της εποχής με τις επηρεαζόμενες κοινωνικές ομάδες  απλά να κατεβαίνουν αραιά και που μπροστά από την Βουλή για διαμαρτυρίες. Στα θετικά, οι συναυλίες αλληλεγγύης που φανέρωσαν κάποιες από τις αρετές του λαού μας. Όταν όμως μετά από κάποια χρόνια δεν τιμωρηθεί κανείς η συλλογή τροφίμων θα είναι αρκετή;;; Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι κατά την προεκλογική περίοδο οι 3 βασικοί υποψήφιοι γέμισαν το στάδιο Τάσος Παπαδόπουλος Ελευθερίας αλλά έξω από την Βουλή είδαμε μόνο κάποιες μεμονωμένες συγκεντρώσεις. 

Για ευνόητους λόγους άφησα τελευταίο το σινάφι μας. Οι δημοσιογράφοι στην πλειοψηφία  μας πιστεύω δεν καταφέραμε να μεταφέρουμε στον κόσμο το πραγματικό μέγεθος της κρίσης. Αναλωθήκαμε απλά στην παρουσίαση αριθμών ενώ πολλές φορές δεν πιέσαμε όσο θα έπρεπε τους αρμόδιους, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πίσω από την “εξίσωση” κρύβονται ανθρώπινες ιστορίες που πρέπει να προβληθούν χωρίς μελοδραματισμούς και σοφιστικέ εκφράσεις.

Τα σημεία των καιρών δείχνουν ότι έφτασε η ώρα για αλλαγή στρατηγικής και επαναπροσδιορισμό στόχων σε ένα πιο ανθρώπινο πλαίσιο χωρίς υπερβολές και ψευδό πατριωτισμούς.