Ιδιωτικοί ντετέκτιβ αναζητούν φοιτητές που δεν πληρώνουν τα βρετανικά δάνειά τους

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών από το 2007, όταν άρχισε η χορήγηση δανείων σε ξένους φοιτητές, φτάνει τα 52 εκατομμύρια λίρες (60 εκ. ευρώ), με τους Κύπριους φοιτητές να χρωστούν συνολικά τα περισσότερα, περίπου 15,5 εκατομμύρια λίρες (18 εκ. ευρώ). Πάνω από 10 εκ. λίρες χρωστούν φοιτητές από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία. Το ποσό που αντιστοίχως οφείλουν Βρετανοί φοιτητές (επιπρόσθετα από τα 52 εκατομμύρια των Ευρωπαίων) είναι 28 εκ. λίρες. Στη λίστα των οφειλετών φοιτητών-αποφοίτων με μεγάλα ποσά είναι επίσης Έλληνες και Ιρλανδοί.

Η βρετανική Κυβέρνηση στην οποία υπάγεται η αρμόδια αρχή χορήγησης φοιτητικών δανείων προειδοποίησε τους οφειλέτες ότι δεν μπορούν να αποφύγουν την αποπληρωμή των δανείων τους. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων είπε ότι αν είναι αναγκαίο θα επιδιωχθούν δικαστικά εντάλματα στην Κύπρο και σε άλλες χώρες ώστε να υποχρεωθούν οι οφειλέτες να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του βρετανικού κράτους.

Τα φοιτητικά δάνεια στη Βρετανία αρχίζουν να αποπληρώνονται όταν οι απόφοιτοι αρχίσουν να εργάζονται με ένα κατώτατο όριο αμοιβής. Ωστόσο, τα αρχεία της Εταιρεία Φοιτητικών Δανείων δείχνουν ότι οι οφειλέτες περίπου 41 εκατομμυρίων λιρών από χώρες-μέλη της ΕΕ δεν έχουν ανανεώσει τα στοιχεία της κατοικίας και της εργασίας τους. Τα υπόλοιπα οφείλονται από αποφοίτους που παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία τους είναι γνωστά δεν καταβάλλουν τις δόσεις αποπληρωμής των δανείων τους.

Οι οφειλέτες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβολής προστίμου επιπλέον του ποσού που χρωστούν.