Οικολόγοι: “Κάτι μαγειρεύεται μετά το δείπνο;”

Θεωρούμε ότι είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις του Ντάουνερ, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής: ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, ήθελε να δείξει ότι παραμένει ένα σημαντικό μέλος της διαδικασίας, και ότι είναι αποδεκτός (ή τουλάχιστον ανεκτός), από τη δική μας πλευρά, παρά τις συχνές και σοβαρές παρασπονδίες του εις βάρος της πλευράς μας.  Εκεί αποσκοπούσε και η ενημέρωση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας πριν το δείπνο∙ να δείξει δηλαδή ότι αποτελεί το πρόσωπο που ακόμα χαίρει της εμπιστοσύνης των Ηνωμένων Εθνών, και, ως κλειδοκράτορας της διαδικασίας, οι συνομιλίες μόνο μέσω των υπηρεσιών του μπορούν να επαναρχίσουν.

Η θέση μας ως Οικολόγοι παραμένει ξεκάθαρη: οι συνομιλίες δεν πρέπει να επαναρχίσουν, εάν δεν αντικατασταθεί άμεσα ο Ντάουνερ από πρόσωπο που θα προσφέρει πραγματικά καλές υπηρεσίες.

Ο κ.  Μπαγίς, Τούρκος υπουργός για Ευρωπαϊκά θέματα, «μεγαλόθυμα» αναγνώρισε χθες  σε δηλώσεις του πριν το δείπνο, ότι η πλευρά μας έχει οικονομικές δυσκολίες «και κάποιος χρόνος πρέπει να δοθεί στον Αναστασιάδη».  Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς, το μόνο που έχουν να κάνουν οι δύο ηγέτες, είναι να βρουν τα σημεία που διαφωνούν με το σχέδιο Ανάν και να τα διαπραγματευτούν,  για να προχωρήσει η διαδικασία.  Με άλλα λόγια, για την Τουρκία το σχέδιο Ανάν αποτελεί ακόμα τη βάση των διαπραγματεύσεων, και ενώ κάποιες αλλαγές θα γίνονταν αποδεκτές (οι οποίες σίγουρα δε θα περιλάμβαναν την κατάργηση των εγγυήσεων και δικαιωμάτων επέμβασης), το πλαίσιο της λύσης, για την Τουρκία, δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί σημαντικά από το σχέδιο Ανάν.

Ως Οικολόγοι θεωρούμε ότι πρέπει να δωθεί το μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση  ότι δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε συζήτηση στη βάση του σχέδιου Ανάν αλλά και ότι το Κυπριακό δεν είναι υπόθεση μόνο των δύο κοινοτήτων αλλά εισβολής και κατοχής από τη Τουρκία.