Υπ. Άμυνας: Δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο κ. Φωτίου, ο οποίος παρευρέθη στον επίσημο εορτασμό του Προστάτη του Στρατού Ξηράς, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Στρατόπεδο Στέλιου Μαυρομμάτη στο Σταυροβούνι, είπε ότι “η Εθνική Φρουρά αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας για τον τόπο και τον κυπριακό λαό”, προσθέτοντας ότι, “ωσότου όμως υπάρχει κατοχή, ωσότου συνεχίζεται η απειλή και αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία, έχουμε υποχρέωση να ενισχύουμε το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς”.

“Όσοι νομίζουν ότι μπροστά στην οικονομική κρίση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός αυτές τις μέρες θα απεμπολήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα και ότι θα αποδεχθούμε μια απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό, θα απογοητευθούν. Αυτός ο λαός και η μακρόχρονη ιστορία αυτού του λαού έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντισταθεί αλλά πάνω από όλα έχει αξιοπρέπεια”, είπε.

Ερωτηθείς πού βρίσκονται οι προσπάθειες του Υπουργείου σε σχέση με την καταστροφή των βλημάτων που έχουν κριθεί επικίνδυνα, ο κ. Φωτίου είπε ότι η γαλλική εταιρεία ήδη είναι σε μια διαδικασία για να πιστοποιήσει την ασφαλή μεταφορά αυτών των βλημάτων.

“Αντιλαμβάνεστε ότι πάνω από όλα θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η μεταφορά θα είναι ασφαλής και δεν θα προκύψει οποιοδήποτε ατύχημα. Άρα βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο τώρα”, είπε, προσθέτοντας ότι “οι οδηγίες τόσο οι δικές μου όσο και του Αρχηγού της ΕΦ είναι αυστηρές, για να τηρούνται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και να μην προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα ή ατύχημα”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα, ο κ. Φωτίου είπε ότι γίνονται προσπάθειες η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο σημερινό δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του εθνοφρουρός, ο κ. Φωτίου εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη του και εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εθνοφρουρού.

“Θέλω με την ευκαιρία αυτή να στείλω και να επαναλάβω ένα μήνυμα που είχα πει πρόσφατα στους εθνοφρουρούς μας: να είναι προσεκτικοί στους δρόμους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η χώρα μας βρίσκεται πολύ ψηλά όσον αφορά τα θανατηφόρα δυστυχήματα στην ΕΕ. Θα πρέπει οι ίδιοι οι νέοι μας, οι ίδιοι οι εθνοφρουροί μας να προστατέψουν πάνω από όλα τους εαυτούς τους. Η Κύπρος τους χρειάζεται, η Εθνική Φρουρά τους χρειάζεται“, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο μετακίνησης της Ναυτικής Βάσης Ευάγγελου Φλωράκη, με αφορμή την κατασκευή του τερματικού, θέμα που ηγέρθη και από κάποιες εταιρείες, ο κ. Φωτίου είπε ότι αυτό “είναι ένα θέμα το οποίο πρώτα θα πρέπει να δούμε σε πολιτικό επίπεδο”.

“Εμείς σαν Υπουργείο Άμυνας έχουμε απόψεις γιατί θα πρέπει να δούμε γενικότερα το θέμα αυτό και από όλες τις πτυχές, και την οικονομική πτυχή αλλά και την πολιτική πτυχή. Ασφαλώς μαζί με τον Υπουργό Εμπορίου έχουμε ήδη κάνει μια πρώτη σύσκεψη. Θα επαναληφθεί αυτή η σύσκεψη αφού έχουμε ολοκληρωμένες απόψεις από τα Υπουργεία μας. Θα κάνουμε εκείνο που συμφέρει στον τόπο”, είπε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο Υπαρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Ανδρέας Πετρίδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας Βασίλης Παπαϊωάννου, βουλευτές και πλήθος κόσμου.

Πηγή ΚΥΠΕ