Στόχος η αύξηση ποσοστού συγχρηματοδότησης έργων

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από κοινοτικούς πόρους των έργων που υλοποιούνται στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και αύξηση του αριθμού των έργων που θα ενταχθούν στα ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι οι δυο βασικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Κύπρου σε ευρωπαϊκά προγράμματα στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ 2014-2020.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων υπό τον Υπουργό Τάσο Μητσόπουλο και τη συμμετοχή λειτουργών του Υπουργείου, του Γραφείου Προγραμματισμού αλλά και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε πως  στο πλαίσιο της συζητήθηκαν τα δεδομένα που διαμορφώνονται σε σχέση με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ 2014-2020 και τις προοπτικές που δημιουργούνται για την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε, και κάτω από το φως των νέων οικονομικών δεδομένων, να μπορέσει να αυξήσει τα ποσοστά συγχρηματοδότησης μεγάλων έργων ανάπτυξης αλλά και να αυξήσει τους πόρους τους οποίους λαμβάνει από τα ευρωπαϊκά ταμεία και προγράμματα.

Ο Τάσος Μητσόπουλος επεσήμανε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων έχει πάντα κατά νου, ως το κατεξοχήν «τεχνικό Υπουργείο» του κράτους, ότι «θα πρέπει μέσα από μια συγκεκριμένη στρατηγική να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων τα οποίου εξυπηρετούν δύο βασικούς στόχους: τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας με βασική επιδίωξη τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ερωτηθείς σε σχέση με τα ποσά που αφορούν την Κύπρο και τους στόχους της Κυβέρνησης για ενδεχόμενη αύξηση αυτών των ποσών, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι το ποσό που αναλογεί στην Κυπριακή Δημοκρατία για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο 2014 – 2020 ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ περίπου ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι η Κύπρος είναι δυνατό να αντλήσει από τα οριζόντια ανταγωνιστικά ταμεία ένα πρόσθετο ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό εκτιμούμε ότι υπό τις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες που έχουν διαμορφωθεί στον τόπο μας είναι ένα ποσό το οποίο μπορούμε να επαυξήσουμε σημαντικά» δήλωσε και εξήγησε πως αυτό θα επιδιωχθεί σε δύο επίπεδα.

Αφενός θα επιδιωχθεί αύξηση  των ποσοστών συγχρηματοδότησης των έργων, η οποία σήμερα για την Κύπρο κυμαίνεται στο 60%. «Έχοντας υπόψη ότι χώρες που έχουν ενταχθεί στο Μνημόνιο όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία έχουν καταφέρει να αυξήσουν το ποσοστό συγχρηματοδότησης μέχρι και 90%» ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος υποδεικνύοντας ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί κάτι ανάλογο και για την Κύπρο θα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και άμεσο όφελος για την κυπριακή οικονομία. Τόνισε δε πως πρόκειται για ένα στόχο εφικτό αλλά ένα στόχος ο οποίος επιδιώκεται συστηματικά από την Κυβέρνηση, τόσο με επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας και πολιτικά διαβήματα όσο και σε τεχνοκρατικό και υπηρεσιακό επίπεδο.

Αφετέρου θα επιδιωχτεί η αύξηση του αριθμού των έργων που θα ενταχθούν στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Αυτός ο στόχος είναι λίγο πιο δύσκολος όμως αν καταφέρουμε να παρουσιάσουμε προτάσεις στοχευμένες, συγκροτημένες και ολοκληρωμένες θεωρώ ότι και πάλι έχουμε πιθανότητες να πετύχουμε και αυτό το στόχο» κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ