Ισπανία: Σκάνδαλο διαφθοράς στοιχίζει ψήφους στην κυβέρνηση

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η υποστήριξη των πολιτών προς το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα της Ισπανίας υποχώρησε περαιτέρω έπειτα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς καθώς και λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης, ενώ οι Ισπανοί παραμένουν απαισιόδοξοι σχετικά με την πολιτική και οικονομική προοπτική της χώρας, όπως έδειξε μια δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Οι μισοί Ισπανοί θεωρούν την πολιτική κατάσταση στη χώρα «πολύ άσχημη» και ιεραρχούν την διαφθορά ως το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας μετά την ανεργία, σύμφωνα με την έρευνα του κρατικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), η οποία διεξήχθη τον Απρίλιο.

Η ανεργία, που έχει φτάσει το 27%, ένα επίπεδο-ρεκόρ, οι καταγγελίες περί πολιτικής διαφθοράς και τα μέτρα λιτότητας μείωσαν την υποστήριξη των πολιτών προς τα δύο κόμματα εξουσίας, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), σύμφωνα με την έρευνα σε δείγμα 2.482 πολιτών.

Το PP του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα συγκέντρωνε μόλις 34% των ψήφων εάν γίνονταν εκλογές σήμερα, ποσοστό ελαφρά μειωμένο από το 35% που καταγραφόταν τον Ιανουάριο αλλά σε μεγάλη απόσταση από το 44,6% των ψήφων που είχε λάβει στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2011.

Οι πληττόμενοι από την ύφεση Ισπανοί εξοργίστηκαν από τις καταγγελίες περί διαφθοράς στην καρδιά του PP νωρίτερα φέτος, αν και ο Ραχόι διέψευσε ότι παρανόμησε ο ίδιος προσωπικά ή το κόμμα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 56% των Ισπανών δεν τρέφει «καμιά εμπιστοσύνη» στον Ραχόι.

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους έχουν γίνει συχνές στην Ισπανία, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έλαβαν μέρος στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά, σύμφωνα με συνδικάτα, αν και τέτοιες ενέργειες δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική. Τις τελευταίες εβδομάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από σπίτια πολιτικών, γεγονός που το PP καταδίκασε.

Το PSOE δεν επωφελήθηκε από το σκάνδαλο, πιθανώς λόγω της γενικευμένης άποψης ότι οι πολιτικοί είναι συλλήβδην διεφθαρμένοι. Τα κόμματα είναι ο λιγότερο αξιόπιστος θεσμός στην Ισπανία, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Το PSOE θα λάμβανε 28,2% στις εκλογές εάν αυτές διεξάγονταν σήμερα, από 33,4% ένα χρόνο νωρίτερα. Ο ηγέτης του, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, δεν εμπνέει «καμιά εμπιστοσύνη» στο 53% όσων ερωτήθηκαν.

Το μικρό κεντρώο κόμμα UPyD υπερδιπλασιάζει το ποσοστό του, στο 7,4% από 3,5% πριν από ένα χρόνο, ενώ και η Ενωμένη Αριστερά αυξάνει το δικό της ποσοστό, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου.

Οι Ισπανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την οικονομία, που συρρικνώνεται επί επτά συναπτά τρίμηνα. Πάνω από τους μισούς εξ όσων ερωτήθηκαν χαρακτήρισαν την οικονομική κατάσταση “πολύ άσχημη” και το 36% είπε ότι αναμένει να είναι χειρότερη σε ένα χρόνο.

Οι επόμενες εκλογές στην Ισπανία αναμένεται να διεξαχθούν το 2015.

 

Περισσότερα στο news247.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.