Καρογιάν: Εντός Ευρωζώνης οι μάχες για απεμπλοκή από Μνημόνιο

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Την πεποίθηση ότι η καταβαράθρωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας  με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που βιώνουμε μετά την απόφαση του Eurogroup και τους επαχθέστατους όρους του Μνημονίου, «δημιουργούν μια νέα σκληρή πραγματικότητα ενώπιον της οποίας οφείλουμε να σταθούμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με αυτογνωσία, με σθένος, σύνεση και αποφασιστικότητα» εξέφρασε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

Μιλώντας απόψε στην Επαρχιακή συγκέντρωση στελεχών και μελών του ΔΗΚΟ με θέμα οικονομική κρίση, η οποία διεξήχθη στη Δημοσιογραφική Εστία, ο Μάριος Καρογιάν έκανε λόγο για μια άδικη απόφαση που επιβλήθηκε στην Κύπρο από το Εurogroup, «με ένα εκβιαστικό και ετσιθελικό τρόπο, από εκείνους μάλιστα που όφειλαν να μας συμπεριφερθούν στη βάση της αρχής της κοινοτικής αλληλεγγύης», αναφέροντας πως «ήδη βιώνουμε τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης».

Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ «έχει τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι σε αυτές τις δραματικές εξελίξεις», εγκρίνοντας τη δανειακή σύμβαση ως τη μόνη επιλογή και στοχεύοντας στην απεμπλοκή της Κύπρου το Μνημόνιο και την Τρόικα το ταχύτερο.

«Θεωρούμε ότι η Κύπρος πρέπει να δώσει τις μάχες της και να προβάλει τις διεκδικήσεις της στα πλαίσια της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σταθερά και αποφασιστικά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αρχές της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύη και να εμμένουμε σε δίκαιο καταμερισμό των οικονομικών βαρών» είπε.

«Απαιτούμε, παράλληλα κάθαρση, απόδοση ευθυνών και παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για την οδυνηρή οικονομική κρίση που βιώνουμε» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξήγησε ότι η μόνη λογική επιλογή, τόσο από οικονομικής, όσο και από πολιτικής, αλλά και νομικής άποψης είναι η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας μέσα στους κόλπους της Ευρωζώνης και της ΕΕ, αναφέροντας παράλληλα ότι την ίδια ώρα σχεδιάζεται η απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την Τρόικα, που αποτελεί ένα εθνικό στόχο που δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με άλματα στο κενό, ούτε με πειραματισμούς, ούτε με παρακινδυνευμένες θεωρίες.

Εξήγησε πως είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που το ΔΗΚΟ απορρίπτει θεωρίες και προτάσεις για έξοδο από το ευρώ και επαναφορά της κυπριακής λίρας, όπως προτείνει το ΑΚΕΛ, αλλά και κάποιοι άλλοι που επέλεξαν μια δημαγωγική τακτική και που επενδύουν στο λαϊκισμό.

«Ειδικά σε ό,τι αφορά στο ΑΚΕΛ και την πρόταση του έχουμε θέσει κάποια ερωτήματα, στα οποία δεν έχουμε πάρει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε πειστική απάντηση» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι τα ερωτήματα αυτά είναι «1. Γιατί το ΑΚΕΛ δεν παρουσίασε τη θεωρία του και την πρόταση του αυτή προτού ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προφανώς σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, προσφύγει τον περασμένο Ιούλιο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης; 2. Γιατί το ΑΚΕΛ δεν παρουσίασε την πρόταση του προτού η κυβέρνηση Χριστόφια καταλήξει στο αρχικό πλαίσιο μνημονίου ή εν πάση περιπτώσει, προτού η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ φέρει στη Βουλή όλα εκείνα τα μνημονιακά νομοσχέδια τον περασμένο Δεκέμβριο; 3. Μήπως το ΑΚΕΛ δεν είχε αντιληφθεί ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η κυβέρνηση του προσέφυγαν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για δάνειο; Τα μνημονιακά νομοσχέδια δεν ήταν προϋποθέσεις για την παραχώρηση του δανείου;»

Αναφέροντας ότι με τις δραματικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, η Κύπρος μπήκε βίαια, απότομα σε μια νέα εποχή και ότι το κυπριακό κράτος και οι θεσμοί του, η κυπριακή οικονομία, το κυπριακό πολιτικό σύστημα, η κυπριακή κοινωνία βρίσκονται μπροστά σε νέες πραγματικότητες. Έχουμε ενώπιον μας νέα πιεστικά δεδομένα, νέες επείγουσες ανάγκες, νέα προβλήματα, που διαμορφώνουν εκ των πραγμάτων ένα ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό τοπίο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε προς τα μέλη και φίλους του κόμματος ότι «αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες και ενώπιον των νέων πραγματικοτήτων και των νέων σκληρών δεδομένων, καλούμαστε να τοποθετηθούμε, αλλά και να σχεδιάσουμε την πάρα-πέρα πορεία μας».

Ανέλυσε ακολούθως τις θέσεις του ΔΗΚΟ προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είπε το ΔΗΚΟ συντάσσεται με την κοινωνία και ταυτίζεται με τα οράματα και τις προσδοκίες της, κηρύσσοντας πόλεμο στα όποια κατεστημένα και συμφέροντα έφεραν την Κύπρο και το λαό μας στη σημερινή κατάσταση.

«Δίνουμε προτεραιότητα στις προτεραιότητες της κοινωνίας και των πολλών, κυρίως, στις προτεραιότητες της μεσαίας τάξης του λαού μας και των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού. Έχοντας ως πυξίδα το τρίπτυχο Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και ως σταθερά θεμέλια και βάθρα τις αρχές και τις αξίες και το ιδεολογικό πλαίσιο που έθεσε ο ιδρυτής του Κόμματος, αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού, παραμένουμε αποφασιστικά στις επάλξεις των εθνικών, κοινωνικών και οικονομικών αγώνων του κυπριακού λαού ως δύναμη ευθύνης, διεκδίκησης και συνέπειας» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι το ΔΗΚΟ επανα-ιεραρχεί τις σημερινές προτεραιότητες και με αίσθημα ιστορικής ευθύνης διαβεβαιώνει ότι θα υπερασπιστεί και θα διεκδικήσει τα εθνικά δίκαια και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού, εμμένει σε μια δίκαιη, έντιμη, αξιοπρεπή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους και των θεσμών, θα θέτει τέρμα στη τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του, απορρίπτει εκβιαστική διασύνδεση της λύσης του κυπριακού με τη σημερινή δυσχερή οικονομική κατάσταση της Κύπρου και την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, εργάζεται για απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο και την Τρόικα, απαιτεί κάθαρση και εξυγίανση, με απόδοση ευθυνών και παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για τη σημερινή οικονομική κρίση, καλεί σε εθνική συνεννόηση, πολιτική συναντίληψη, κοινωνική συναίνεση και εθνική συστράτευση.

Είπε ακόμη ότι το ΔΗΚΟ στηρίζει την προσπάθεια της Κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας και αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και των θεσμών του, αντιμάχεται τον ετσιθελισμό και την τιμωρητική στάση και συμπεριφορά της Τρόικας και κάποιων ισχυρών παραγόντων της ΕΕ και αγωνίζεται για την επικράτηση της αρχής της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι μέσα από τον εσωκομματικό διάλογο το ΔΗΚΟ θα χαράξει την πορεία ευθύνης που πρέπει να ακολουθήσει στους σημερινούς καιρούς.

Πηγή ΚΥΠΕ