Κασουλίδης προς Άγκυρα: Ελεύθερη Αμμόχωστο για Ευρωπαϊκό μέλλον


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Συγκεκριμένα το «Europlitique» σημειώνει πως ο κ. Κασουλίδης, σε ομιλία του  στο Ινστιτούτο Brookings, υποστήριξε ότι αν η Τουρκία συμφωνήσει να άρει την κατοχή της Αμμοχώστου στη βόρεια Κύπρο, η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να άρει το βέτο που έχει θέσει σε πολλά κεφάλαια του ευρωπαϊκού κεκτημένου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων Τουρκίας- ΕΕ.

Διευκρίνισε επίσης ότι η Κύπρος θα μπορούσε να άρει το βέτο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας εάν, αντιστοίχως, η Κύπρος είχε τη δυνατότητα να λάβει μέρος στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την Ειρήνη».

Κατά το «Europolitique», ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να προχωρήσει σε σημαντικές διαπραγματεύσεις «το επόμενο φθινόπωρο», για την επανένωση της νήσου στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ίδιος ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Κύπρος θα προχωρήσει στην εξερεύνηση του φυσικού αερίου και θα ολοκληρώσει τις σχετικές συμφωνίες προς τον σκοπό αυτόν με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ.

Ο Ι. Κασουλίδης δήλωσε ότι στόχος της Κύπρου είναι η εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου ως το 2020. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι στο βόρειο τμήμα του νησιού θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα μελλοντικά έσοδα του φυσικού αερίου, αλλά και ότι τα σχετικά ποσά δε θα περνούν απευθείας από την «τουρκοκυπριακή πλευρά».

Πηγή: protothema.gr