“Η κινηματογράφηση να γίνεται μόνο κατά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος”

Το θέμα της φωτογράφισης και κινηματογράφησης συμμετεχόντων σε διαδηλώσεις τέθηκε σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και στην οποία συμμετείχαν ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Σ ά β β ας  Θ ε ο φ ά ν ο υ ς , ο Επίτροπος για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Γιάννος Δανιηλίδης και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας.


 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη σύσκεψη συζητήθηκε η τακτική που ακολουθείτο στο παρελθόν, η πρόθεση της Αστυνομίας για έκδοση σχετικής εγκυκλίου καθώς και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά με τη διαχείριση του θέματος της φωτογράφισης/κινηματογράφησης διαδηλωτών.

Σκοπός της συζήτησης ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και η νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού. 


 

Διαβάστε επίσης “Το λάθος του Γαλλικού Πρακτορείου με την λιτότητα της Κριστίν Λαγκάρντ“.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός ανέφερε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης είναι όπως επιδεικνύεται ο απαιτούμενος σεβασμός σε δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα, όπως το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης καθώς και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Ζήτησε τόσο από το Γραφείο του Επιτρόπου όσο και από τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία να εξετάσουν το θέμα ούτως ώστε τα δικαιώματα αυτά να μην παραβιάζονται από ενέργειες της Αστυνομίας. 

«Η φωτογράφιση/κινηματογράφηση των παρευρισκομένων σε τέτοιες εκδηλώσεις δεν μπορεί να γίνεται για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέραν από απλώς και μόνο τη διερεύνηση της διάπραξης ποινικού αδικήματος κατά τον χρόνο που αυτό επιτελείται», υπογράμμισε ο κ. Νικολάου.

Η φωτογράφιση/κινηματογράφηση, διευκρίνισε, να γίνεται μόνο κατά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος, όχι προηγουμένως, και αφού έχει υπάρξει προειδοποίηση ότι αν διαπραχθούν αδικήματα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί φωτογράφιση/κινηματογράφηση.

Δεν είναι επιτρεπτή, πρόσθεσε, η φωτογράφιση/κινηματογράφηση διαδηλωτών είτε λόγω «πιθανής διάπραξης αδικημάτων» είτε γιατί οι διαδηλωτές έχουν προηγούμενο παρελθόν ή για άλλους λόγους. 

Επιπλέον, είπε, το υλικό που προκύπτει θα χρησιμοποιείται μόνο για τον πιο πάνω σκοπό: Μέχρι απόδειξης αδικήματος ενώπιον του δικαστηρίου, και δεν μπορεί να φυλάσσεται για οποιουσδήποτε άλλους λόγους. Μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις δε θα διασφαλιστεί και ο τρόπος χρήσης του υλικού και η καταστροφή του. 

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση διαπιστώθηκε ότι, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας και οποιασδήποτε ρύθμισης, κάποιοι, συμπεριλαμβανομένης της Αστυνομίας, ενεργούν κατά τρόπον που εκείνοι κρίνουν σκόπιμο, έστω και αν αυτός μπορεί να παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος.

Είπε επίσης ότι ζήτησε να μελετηθούν οι νόμοι και άλλων χωρών όπου ρυθμίζεται νομοθετικά το ζήτημα και να υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλείδες εκείνες οι οποίες δεν θα επιτρέπουν την κατάχρησή τους. Αναμένεται απάντηση σε περίπου δύο μήνες καθότι πρόκειται για σημαντικό ζήτημα που χρήζει αρκετής μελέτης, πρόσθεσε. 

Η προσπάθεια, κατέληξε ο κ. Υπουργός, είναι να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα συνταγματικά δικαιώματα και να τερματίσουμε ενέργειες οι οποίες παραπέμπουν είτε σε «φακέλωμα» είτε σε προσπάθεια διαπίστωσης με ποιον τρόπο εκδηλώνει τις απόψεις του ο κάθε πολίτης.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ