«Δύσκολη έως αδύνατη» η εφαρμογή της συμφωνίας για ΚΑ, λέει το ΔΣ


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Από την πλευρά τους οι συντεχνίες ανέφεραν ότι η Κυβέρνηση δεν στηρίζει τις Κυπριακές Αερογραμμές, ενώ είπαν ότι θα επιδιώξουν συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με την εξ Υπουργών Επιτροπή, για να διευθετηθούν τα προβλήματα.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας πολύωρη σύσκεψη, κατά την οποία ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της εταιρείας ενημέρωσαν τις συντεχνίες των εργαζομένων – πλην αυτής των πιλότων που δεν ήταν παρούσα – για την πρόσφατη συμφωνία και τις δυσκολίες υλοποίησή της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, ο Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Σταύρος Σταύρου εξέφρασε προς τις συντεχνίες την ανάγκη να ανοίξει άμεσα ο δρόμος για το σχεδιαζόμενο πλεονασμό του προσωπικού στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Χαρακτήρισε παράλληλα «εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη» την εφαρμογή της συμφωνίας και τη δυνατότητα να ανταποκριθεί η εταιρεία στις δεσμεύσεις της για χαριστικές αποζημιώσεις και Ταμείο Προνοίας, καθώς «δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο ΓΓ της ΣΥΝΥΚΑ ΣΕΚ Ανδρέας Πιερίδης είπε ότι τα προβλήματα εντοπίζονται σε δύο σημεία και αφορούν αφενός σε νομικά ζητήματα που εντοπίζει το ΔΣ στο θέμα του Ταμείου Προνοίας και αφετέρου στα χρήματα που πρέπει να βρεθούν άμεσα για τις χαριστικές αποζημιώσεις.

Αρχές της εβδομάδας, είπε ο κ. Πιερίδης, θα ζητηθεί συνάντηση με την εξ Υπουργών Επιτροπή, ώστε να διευθετηθούν τα προβλήματα και να μπορέσει να αποδεσμευτεί ο αριθμός του προσωπικού που προβλέπεται από τη συμφωνία

Ανέφερε τέλος ότι η συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και αποτελεί πρόταση του κράτους, ενώ είπε ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για την εφαρμογή της, καθώς περαιτέρω καθυστέρηση θα δημιουργήσει προβλήματα στην εταιρεία.

Στις δικές του δηλώσεις ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την εφαρμογή της συμφωνίας, ώστε να πλεονάσουν άμεσα οι 490 εργαζόμενοι που προβλέπεται από το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «η Κυβέρνηση δεν έχει τιμήσει μέχρι σήμερα αυτή τη συμφωνία», καθώς «δεν στηρίζει οικονομικά τις Κυπριακές Αερογραμμές» για το Ταμείο Προνοίας και τις αποζημιώσεις.

«Υπάρχουν σκοπιμότητες», συνέχισε ο κ. Νεοφύτου και είπε ότι από τις 3 Απριλίου το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να διορίσει νέο ΔΣ, ενώ δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα του παρόντος ΔΣ να συζητήσει τους τρόπους εφαρμογής της συμφωνίας.

Κάλεσε τέλος την Κυβέρνηση να συνεργαστεί άμεσα με το ΔΣ και να δώσει όλες τις διασφαλίσεις, ώστε να ξεπεραστούν τα νομικά και οικονομικά προβλήματα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ