Κυβέρνηση: Kύριο ζήτημα η επιστροφή της Αμμοχώστου

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης ήταν ότι πρέπει πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων να υπάρχει αποκατάσταση της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών μετά από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας διαβίβασε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι ίσως η πιο σημαντική ενέργεια που πρέπει να γίνει είναι η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Αυτή είναι η βασική θέση που διαβιβάστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών προς τα Ηνωμένα Εθνη».

Πρόσθεσε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι μπορεί ως αντάλλαγμα αυτής της επιστροφής να θεωρηθεί η λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου για απευθείας εμπόριο, πάντοτε υπό ευρωπαϊκή εποπτεία. Αυτή είναι μια πολύ παλιά πρόταση. Όταν διατελούσα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επί θητείας Γλαύκου Κληρίδη είχαμε τότε και αυτή την πρόταση, για την οποία, επειδή ήμασταν εκτός ΕΕ τότε, η θέση ήταν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την κηδεμονία και εποπτεία των δύο δημαρχείων, ως κοινοτικών θεσμών. Τώρα μετεξελίσσεται αυτή η θέση όπως έχει διατυπωθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών».

Ερωτηθείς ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι σε συνεχή επαφή ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Υπουργός διαβίβασε την ικανοποίησή του στην αποδοχή εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ της θέσης ότι είναι καλύτερα η επανέναρξη να γίνει το Φθινόπωρο, εξαιτίας ακριβώς των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που περνά τώρα η Κύπρος και θα ήταν καλύτερα για λόγους προετοιμασίας να αρχίσουν το Φθινόπωρο».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και χθες στην ομιλία του στο Παραλίμνι, διατύπωσε τη βασική θέση ότι εμείς, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, εντούτοις αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μας αποτρέπει από το να προετοιμαζόμαστε για την έναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι βασική θέση του Προέδρου και της Κυβέρνησης και για αυτό η προετοιμασία είναι καθημερινή μας έγνοια.

Και θεωρούμε πως μια ενέργεια όπως η επιστροφή της Αμμοχώστου θα δημιουργήσει καλύτερο κλίμα εμπιστοσύνης».

Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με την έκδοση Ιρανού στις ΗΠΑ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η Κυπριακή Κυβέρνηση μετά την εξάντληση όλων των εσωτερικών ένδικων μέσων που ασκήθηκαν από τη Δημοκρατία και αφού η δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι υπήρχε σαφέστατα εναντίον του Ιρανού διάπραξη σοβαρών αδικημάτων έκρινε ότι δεν μπορούσε παρά να ανταποκριθεί στο αίτημα των ΗΠΑ, για έκδοσή του με βάση τις διεθνείς συμφωνίες.

Εξάλλου, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απολύτως δεσμευμένη προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις και το κράτος δικαίου και αυτή η πράξη ουσιαστικά συνιστά συμμόρφωση προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και το κράτος δικαίου.

Εκτιμούμε ότι οι σχέσεις μας με το Ιράν και η διμερής συνεργασία δεν θα επηρεαστούν από αυτό το συμβάν και προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών θα διατηρηθούν στο σημερινό επίπεδο που απολαμβάνουν οι δύο χώρες διαχρονικά».