Oι αντιδράσεις τον κομμάτων για το έγγραφο των ΗΕ

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Το έγγραφο των ΗΕ δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο σχέδιο λύσης, δηλώνει το ΑΚΕΛ 

Το ΑΚΕΛ μελετά το έγγραφο που έχει κατατεθεί από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και επειδή πρόκειται για «ένα πυκνογραμμένο έγγραφο, όπου η κάθε λέξη έχει τη σημασία της» ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαϊδης δεν θέλησε να τοποθετηθεί πριν ολοκληρωθεί η μελέτη, όσον αφορά το αν έχουν σωστά συμπεριληφθεί όσα υπάρχουν ως συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ερωτηθείς εάν το έγγραφο αυτό μπορεί να αποτελεί σχέδιο λύσης, ο κ. Λουκαίδης απάντησε: «με κανέναν τρόπο δεν αποτελεί σχέδιο λύσης». Η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί είναι ότι «τίποτε δεν έχει θεωρείται συμφωνημένο, εάν δεν συμφωνηθούν τα πάντα», είπε. Αφετέρου, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με βάση τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις του είναι ελεύθερος να πράξει αυτό που εκείνος νομίζει ότι είναι το καλύτερο για την προώθηση λύσης του Κυπριακού, στη βάση συγκεκριμένου περιεχομένου που θεωρεί ότι είναι η καλύτερη.

Ο κ. Λουκαίδης ανέφερε ότι πιθανή απομάκρυνση της ε/κ πλευράς από τις συγκλίσεις που είχαν καταγραφεί, ουσιαστικά – όπως είπε – με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που αμφισβητεί έντονα ο κ. Ερογλου, ενδεχομένως – συνέχισε – να δώσει το δικαίωμα στον Τ/κ ηγέτη να θέσει τις δικές του απαράδεκτες αξιώσεις και θέσεις και θα επιδιωχθεί μια διαδικασία διαπραγμάτευσης «πιθανότατα από μηδενική βάση» ή και διαφοροποίηση του περιεχομένου της λύσης με τρόπο που να βολεύει τις πάγιες τουρκικές θέσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο που θα αφορά τους χειρισμούς για να πετύχει κάτι καλύτερο από αυτό το οποίο θα ήθελε να αποδεσμευτεί, πρόσθεσε.

Επιστολή Προέδρου Αναστασιάδη προς ΓΓ του ΟΗΕ για Ντάουνερ

Είμαστε οι τελευταίοι που θα μετατραπούμε σε συνηγόρους του κ. Ντάουνερ, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για τον Ειδικό του Σύμβουλο. Είναι γνωστό ότι υπήρξαν περιπτώσεις που ο κ. Ντάουνερ είχε βρεθεί κάτω από την κριτική και της προηγούμενης κυβέρνησης, πρόσθεσε, λέγοντας ότι για το ΑΚΕΛ συνεχίζουν να προκύπτουν από το σκηνικό των τελευταίων ημερών ερωτήματα και για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κάνοντας αναφορά σε σημερινό δημοσίευμα πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε στην κατοχή του το έγγραφο για τις συγκλίσεις από τις 30 Απριλίου, παρά την διάψευση που υπήρχε, ο κ. Λουκαίδης είπε πως αναμένει την αντίδραση της κυβέρνησης σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, παραμένει η κριτική ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για το γεγονός ότι ο ίδιος ζήτησε να του παραχωρηθεί αυτό το έγγραφο από πλευράς ΗΕ, αλλά να ενημερώσει και για την ύπαρξή του.

«Εύλογα ερωτηματικά δημιουργούνται, εάν η σχετική επιστολή του κ. Αναστασιάδη είναι περισσότερο κίνηση αντιπερισπασμού, απέναντι στις αποκαλύψεις ύπαρξης του εγγράφου ή κινήσεις ουσίας». Κι αυτό, είπε, γιατί με βάση και το περιεχόμενο της επιστολής, όπως έχει δημοσιευθεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφεύγει να επικρίνει τον κ. Ντάουνερ «για το πιο σοβαρό ίσως ζήτημα, για το γεγονός ότι – όπως ο ίδιος ισχυρίζεται και η κυβέρνησή του – παρέλαβαν 2,5-3 εβδομάδες εκ των υστέρων, ένα έγγραφο που είχε δοθεί στον κ. Έρογλου».

Για τον κ. Λουκαίδη είναι τουλάχιστον παράξενο το ότι δεν ασκείται κριτική επί αυτού, αλλά επί του χειρισμού για το επικείμενο δείπνο Αναστασιάδη – Έρογλου. Οι όποιες ενέργειες από δικής μας πλευράς πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μας αφήνουν εκτεθειμένους απέναντι στα ΗΕ, πρόσθεσε λέγοντας πως τα θέματα θα πρέπει να συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο και οι ενέργειες να γίνονται με τρόπο που να προστατεύονται τα συμφέροντα της ε/κ πλευράς.

 

Εξηγήσεις από τα ΗΕ για το έγγραφο ζητά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ 

Εξηγήσεις ως προς την επιλογή της συγκεκριμένης μορφής του εγγράφου για τις συγκλίσεις – αποκλίσεις στο Κυπριακό από τα ΗΕ ζητεί το ΔΗΚΟ, με τον Πρόεδρό του να δηλώνει πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να κληθεί να ξεκαθαρίσει τις πραγματικές του προθέσεις ως προς το χρόνο παρουσίασης του εγγράφου, «αφού γνώριζαν πολύ καλά τη θέση της δικής μας πλευράς ότι η προτεραιότητα μας αυτή την περίοδο είναι η διαχείριση της οικονομικής κρίσης».

Σε δηλώσεις του ο κ. Καρογιάν είπε πως το ΔΗΚΟ έχει την άποψη ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, ότι δεν θα αποδεχθούμε το έγγραφο αυτό ως εργαλείο ή ως βάση για τη συνέχιση της διαδικασίας για το Κυπριακό, όποτε αυτή αρχίσει. «Πρόκειται για ένα άτυπο υπηρεσιακό έγγραφο της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, ενημερωτικού απλώς χαρακτήρα και τίποτα περισσότερο. Ένα έγγραφο που απλώς βρίσκεται στους φακέλους του κ. Ντάουνερ και των συνεργατών του για δική τους χρήση», ανέφερε.

Σε μια πρώτη, όπως είπε, ανάγνωση, ανάλυση και αξιολόγηση του εγγράφου που επέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στις δυο πλευρές, το ΔΗΚΟ καταλήγει στις διαπιστώσεις ότι: 1. Προκαλεί εντύπωση και πολλά ερωτήματα η δομή του κειμένου. «Ενώ η αρχική πρόσθεση των Ηνωμένων Εθνών ήταν η παρουσίαση ενός πίνακα συγκλίσεων – αποκλίσεων, η τελική μορφή του εγγράφου έχει έντονο χαρακτήρα ολοκληρωμένου σχεδίου λύσης».

Ως δεύτερο σημείο, είπε, θεωρούν ότι η επιλογή της συγκεκριμένης μορφής του εγγράφου έγινε εκ του πονηρού, γιατί ενώ αποσκοπεί να θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών ένα έτοιμο προσχέδιο λύσης, με τη συγκεκριμένη μεθόδευση επιδιώκεται παράλληλα να περιοριστεί η περαιτέρω συζήτηση μόνο στις διαφορές των δυο κοινοτήτων.

Επιδιώκεται, επίσης, ανέφερε ως τρίτο σημείο ο κ. Καρογιάν, η παγίδευση της πλευράς μας σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό «συγκλίσεων» της περιόδου 2008-2012. «Το γεγονός αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους να εγκλωβιστεί η πλευρά μας σε μεγάλο βαθμό στις θέσεις και προτάσεις Χριστόφια, κυρίως όπως αυτές εκφράστηκαν επί θεμάτων διακυβέρνησης την περίοδο των συνομιλιών του με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε για σοβαρές αμφιβολίες ως προς την ακρίβεια του περιεχομένου του, αντιφάσεις και πολλές «εποικοδομητικές ασάφειες». Πρέπει, συνέχισε, να διαμηνυθεί στα ΗΕ ότι «σε καμία περίπτωση η πλευρά μας δεν το θεωρεί είτε ως αυθεντικό επίσημο έγγραφο των δυο πλευρών, είτε ακόμη και κάποιας μορφής συμφωνημένα πρακτικά της περιόδου».

Πρόσθεσε ότι σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν παρόμοιου είδους έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών δεν παρουσίαζαν με ακρίβεια τις θέσεις μας, αλλά με βάση την αντίληψη των ΗΕ για αυτές ή με βάση συγκεκριμένες προθέσεις και σκοπιμότητες κάποιων παραγόντων του διεθνούς οργανισμού.

«Επειδή είναι προφανές ότι επιχειρείται το έγγραφο αυτό, που χαρακτηρίζεται από τόσες εποικοδομητικές ασάφειες και τόσες αυθαίρετες και πονηρές διατυπώσεις, να αποτελέσει τη βάση των παρά πέρα διαπραγματεύσεων, καθώς και τη βάση λύσης του Κυπριακού και επειδή εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να ενισχύσουμε την υπόσταση αυτού του εγγράφου, θα αποφύγουμε αναλυτικό σχολιασμό του περιεχομένου του. Θα αποφύγουμε επίσης συμμετοχή μας σε οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου του, παραμένοντας στις πιο πάνω βασικές θέσεις».

Το ΔΗΚΟ, είπε ο Πρόεδρός του, υπενθυμίζει τις γνωστές διαφωνίες του σε σχέση με κάποιες απαράδεκτες προτάσεις της ε/κ πλευράς του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, οι οποίες στο δημόσιο πολιτικό διάλογο έχουν χαρακτηριστεί «γενναιόδωρες προσφορές». Οι θέσεις του ΔΗΚΟ, κατέληξε, επί των θεμάτων αυτών έχουν κατά τρόπο σαφή ενσωματωθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη στη βάση ειδικής συμφωνίας για το κυπριακό πρόβλημα.

Πηγή ΚΥΠΕ