Διερευνητική: Αποποιείται ευθυνών (και) ο Σταυράκης

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή 26 Απριλίου, ο κ. Σταυράκης είχε δηλώσει πως η οικονομία του τόπου μας καταστράφηκε λόγω της έκρηξης στο Μαρί, αλλά και την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών. Είχε προσθέσει ότι όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα τα μέτρα δεν ήταν αρκετά. 

Το 24H θα σας ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τα κυριότερα σημεία της κατάθεσης του πρώην Υπουργού.


12:45 Ολοκληρώθηκε η διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί αύριο στις 9:30 με την κατάθεση του Κίκη Καζαμία.

12:15 «Φαντασιώσεις»! Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο Χαρίλαος Σταυράκης τις δηλώσεις του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αθανάσιου Ορφανίδη, ο οποίος ανέφερε ότι ζητήθηκε από τον Σταυράκη να μεταφερθούν πόροι της ΚΤ ώστε να μπορεί η Κυβέρνηση να ξοδέψει πιο πολλά στις 18 Μαρτίου του 2008.

12:00 Ο Χαρίλαος Σταυράκης, συνεχίζει να ρίχνει ευθύνες στον Αθανάσιο Ορφανίδη είπε ότι δεν έγιναν παρεμβάσεις από πλευράς του ιδίου προς τον κ. Ορφανίδη, αφού δεν του μιλούσε καν. Είπε επίσης ότι στην προτροπή του ΥΠΟΙΚ προς την ΚΤ για μη έγκριση της εξαγοράς της UniAstron από την Τράπεζα Κύπρου ο κ. Ορφανίδης έκλεισε το τηλέφωνο λέγοντας ότι δεν μπορούσε να παρέμβει. Κληθείς να τοποθετηθεί για την επιστολή του Αθανάσιου Ορφανίδη προς τον πρόεδρο του 2009, με την οποία έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση και καλούσε σε λήψη μέτρων, είπε ότι η δουλειά του κ. Ορφανίδη ήταν η εποπτεία των τραπεζών…

11:24 Άδειασε τον Αθανάσιο Ορφανίδη (ή τουλάχιστον αυτό προσπάθησε να κάνει) λέγοντας ότι «ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει απεριόριστη δύναμη να εποπτεύει τις τράπεζες να δώσει άδειες ή όχι. Πριν μια εβδομάδα οι Fitch όταν σύγκριναν την Κύπρο με την Μάλτα, σημείωσαν ότι οι τράπεζες στην Κύπρο έχουν καλύτερη εποπτεία. Η απόλυτη ευθύνη είναι σε αυτούς που δημιούργησαν τις ζημιές και σε αυτούς που είχαν το θεσμικό ρόλο της εποπτείας». Λίγο αργότερα προσπάθησε να βγει… λάδι, σημειώνοντας: «Οι τράπεζες χρεοκόπησαν λόγω των χρεογράφων της ελλάδας, μετά που έφυγα δηλαδή, λόγω του ELA, που εμφανίστηκε μετά που έφυγα, οπότε οι δηλώσεις μου για τις τράπεζες ήταν σωστές σε εκείνο το στάδιο. Δεν υπήρχαν τότε ενδείξεις ότι η εποπτεία θα κατέστρεφε την Κύπρο ή ότι θα υπήρχαν ζημιές 10 δις».

11:15 Μιλώντας για τις συνεχείς υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης Επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι οφείλονταν στην έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα…

11:13 Κλήθηκε από την ερευνητική να αιτιολογήσει τις δηλώσεις που είχε κάνει στις 12/4 και 1/7/2011, περί καλής οικονομικής κατάστασης. Επανέλαβε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του το ELA που αποτελεί δείκτη για την ευρωστία των τραπεζών ήταν 0, ενώ η δήλωσή του κατά την 1η Ιουλίου έγινε πριν από το Μαρί.

11:07 O Σταυράκης κατέθεσε επιστολή προς τον τότε ΔΚΤ, Αθανάσιο Ορφανίδη, μέσω της οποίας προειδοποιούσε για τις συνέπειες που είχε η εφαρμογή της έκδοσης χρεογράφων.

11:03 «Μετανιώνω που δεν μπόρεσα να αντισταθώ σε αυτές τις πιέσεις. Τελικά αναγκαστήκαμε να εκδώσουμε τα χρεόγραφα»

10:50 Από τα συμφραζόμενα εξάγεται το διόλου αυθαίρετο συμπέρασμα ότι ο Χαρίλαος Σταυράκης αποποιείται ευθυνών για τα όσα έγιναν. Σε κάποια στιγμή χαρακτήρισε την οικονομική πολιτική του Χριστόφια μη συμβατή όταν είχε αναλάβει σε σχέση με τον προϋπολογισμό που είχε ψηφιστεί προηγουμένως. Και λίγο αργότερα απαντώντας σε ερώτηση που του υποβλήθηκε πρόσθεσε «Ήμουν ο κακός Υπουργός ο οποίος κτυπούσε το καμπανάκι κινδύνου σε κυβερνητικό επίπεδο για τους κινδύνους από την αύξηση των δαπανών, είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα».

10:40 Μιλώντας για μέλη διοικητικών συμβουλίων τραπεζών έκανε λόγο για διαπλοκή. Την χρεοκοπία τους την απέδωσε σε «φτωχή εταιρική διακυβέρνηση»

10:37 Επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις για το Μαρί και τις τράπεζες. Είπε μεταξύ άλλων: «Αν ήξερα ότι θα ανατιναζόταν το Μαρί με τραγικές συνέπειες για την οικονομία, αν ήξερα ότι οι τράπεζες θα είχαν ζημιές 10 δις, θα ακολουθούσα διαφορετική πολιτική. Η πολιτική που ακολουθήθηκε απολάμβανε την εμπιστοσύνη των αγορών για το περισσότερο διάστημα της θητείας μας και έφερε καλά αποτελέσματα».

10:35 Ο κ. Σταυράκης διατύπωσε τη θέση ότι έδωσε μάχες στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να αποτραπεί η αύξηση των δαπανών, αλλά διαφωνούσαν μαζί του άλλα μέλη του Υπουργικού. Προς επιβεβαίωση των λεγομένων του επικαλέστηκε τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου.