Κιουτσούκ: H κρίση δεν πρέπει να συνδέεται με Κυπριακό

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο Τ/κ λεγόμενος πρωθυπουργός δηλώνει ότι η οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να συνδέεται με το Κυπριακό, το οποίο χαρακτηρίζει «πολιτικό πρόβλημα». Επίσης, αναφέρει ότι «το βασικό θέμα είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι ελέγχουν ολόκληρη την Κύπρο και δεν επιθυμούν μια πραγματική διαμοίραση της εξουσίας».

Ο ίδιος δηλώνει ότι «είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν περιουσιακά ζητήματα, αλλά η καρδιά του προβλήματος είναι ο διαμοιρασμός της εξουσίας». Στο σημείο αυτό, ισχυρίζεται ότι η συμφωνία του 1960 προέβλεπε μια εταιρική σχέση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προϋπόθεση την οποία υπονόμευσε η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αμέσως κινήθηκε προς την αναθεώρηση του συντάγματος προκειμένου να μειώσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Στην ερώτηση σχετικά με την ετοιμότητα των Τουρκοκυπρίων για διαπραγματεύσεις, δηλώνει ότι πρόκειται για προτεραιότητα, αλλά ότι η διαδικασία που ακολουθείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχει δείξει ότι «δεν είναι ευνοϊκή για να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ότι χρειάζεται μια «νέα, δημιουργική προσέγγιση, περισσότερο πρακτική», η οποία θα περιλαμβάνει κατ’ αρχάς τεχνοκρατικές προτάσεις, ενώ σε ένα επόμενο στάδιο, συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Τέλος, προτείνει η όποια συμφωνία να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο μιας διευρυμένης συνόδου, όπου οι «εγγυήτριες δυνάμεις θα διαδραματίσουν επίσης το ρόλο τους».

Σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις, απαντά ότι «Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να συμμετάσχουν στο τελευταίο στάδιο, αλλά αν ανακύψουν θέματα στα οποία η υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι πραγματικά απαραίτητη, θα μπορούσαν ίσως να συνδράμουν τους υπευθύνους (των δύο κοινοτήτων) να αποδείξουν το κουράγιο τους και να λάβουν μεγάλες πολιτικές αποφάσεις». 

Υποστηρίζει περαιτέρω ότι το 2013 αποτελεί κρίσιμη χρονιά, καθώς επίκεινται εκλογές για το 2014. Συνεπώς, «αν σχεδιαστεί ένα πλαίσιο πριν το τέλος του έτους, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στο 2014, γεγονός που θα αποτελούσε ένα μεγάλο θετικό βήμα», αναφέρει.

Σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων, ο κ. Κιουτσούκ απαντά: «Το θέμα του φυσικού αερίου θα ανακύψει, πρόκειται για μια πηγή πόρων, αλλά και για ένα σημαντικό ζήτημα. Το θέμα του νερού που μεταφέρεται από την Τουρκία είναι ένα πραγματικό ζήτημα, πιο ρεαλιστικό. Οι δύο αυτοί παράγοντες θα συνεισφέρουν σίγουρα στην οικονομία του νησιού, αν η αξιοποίησή τους γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν υπάρξει μια συνεργασία σε αυτούς τους τομείς, αυτό μπορεί να συνεισφέρει στην επανένωση», καταλήγει.

 

Συνάντηση Κιουτσιούκ – Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Jeffrey Feltman 

Το μήνυμα ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για λύση εντός του 2013 έδωσε στη συνάντησή του με τον βοηθό ΓΓ για πολιτικές υποθέσεις του ΟΗΕ, Jeffrey Feltman στη Νέα Υόρκη, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ιρσέν Κιουτσιούκ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Κιουτσιούκ είχε συνάντηση με τον κ. Feltman στις 17.45 και για μισή ώρα στο σπίτι της Τουρκίας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κεντρικό κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στην συνάντηση παρών ήταν και ο Πρέσβης της Τουρκίας στα ΗΕ Χαλίτ Τσεβίκ.

Αναφέρεται, επίσης, ότι ο ψευδοπρωθυπουργός δήλωσε στον αξιωματούχο των ΗΕ πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται άλλο ως δικαιολογία η οικονομική κρίση για να αναβάλουν τις διαπραγματεύσεις οι Ε/κ. Για την εξεύρεση της λύσης η τ/κ πλευράς θα συνεχίσει την πολιτική της βούληση, πρόσθεσε. Έγινε γνωστό, προστίθεται, ότι ο Ιρσέν Κιουτσιούκ έδωσε το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι για λύση το 2013 και πρότεινε την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που θα φέρει αποτελέσματα.

Οι δύο άνδρες, σημειώνεται, συζήτησαν επίσης το θέμα των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

Πηγή ΚΥΠΕ