Κρίσιμο το σημερινό Eurogroup για ξέπλυμα και την εκταμίευση της δόσης

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Συνέρχεται σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Eurogroup, το οποίο αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο ύψους €3 δις.

Η δόση θα καταβληθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο, ύψους €2 δις, θα δοθεί στα μέσα Μαΐου, ενώ το δεύτερο ύψους 1 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί στο τέλος Ιουνίου.Με βάση τη συμφωνία που επήλθε στις 12 Απριλίου, οι ξένοι ελεγκτές εξέτασαν τις πρακτικές που ακολουθεί η Κύπρος για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος».

Η απόφαση του Eurogroup τόνιζε ότι «η πρώτη εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα γίνει στα μέσα Μαΐου, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το πλαίσιο καταπολέμησης του “ξεπλύματος” χρήματος».

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο μηχανισμός δεν ήταν σε θέση να εκταμιεύσει τα χρήματα νωρίτερα.

Η έκθεση παραμένει επτασφράγιστο μυστικό,  καθώς περιλαμβάνει αρκετά ευαίσθητα στοιχεία, ωστόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι απαλλάσσει την Κύπρο από τις βαριές κατηγορίες που είχαν εκτοξεύσει χώρες όπως η Γερμανία για «ανεξέλεγκτους Ρώσους ολιγάρχες, που χρησιμοποιούν το νησί για “ξέπλυμα” χρήματος».

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η Κύπρος δεσμεύεται να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις, όπου υπάρχουν κενά.

Παρά τα κενά που εντοπίζονται, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει τη δόση, θέτοντας όμως όρους, η πλήρωση των οποίων θα παρακολουθείται κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος.