Θέμα 24H: «Ναι στα Κυπριακά προϊόντα!» υπό βασικές προϋποθέσεις (pics)

 

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Του Φάνη Μακρίδη

Στο προσκήνιο…

Η οικονομική κρίση επαναφέρει το θέμα των κυπριακών προϊόντων στο προσκήνιο. Οι θιασώτες της φιλοσοφίας «ψηφίζουμε κυπριακά», κάποιοι εκ των οποίων έκαναν και λογαριασμό στο δημοφιλέστερο Μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είναι της άποψης ότι τα κυπριακά προϊόντα είναι εγγυημένα πιο ποιοτικά. Αυτό φαίνεται αλήθεια. Άλλο να πάρω ψάρι κατευθείαν από τη βάρκα αλιευμένο από την κυπριακή θάλασσα, κι άλλο να αγοράσω κατεψυγμένο…

 

Περί φθήνιας

Είναι όμως τόσο απλό το δίλημμα «κυπριακά ή εισαγώμενα»; Ακόμη είναι περίπλοκο. Γιατί ναι μεν το κυπριακό βάσει απλής λογικής είναι πιο ποιοτικό, πιο φρέσκο, όμως δεν σημαίνει ότι είναι και πιο φθηνό. Αυτός είναι και ένας λόγος που τελικά καταφεύγουμε σε ξένα προϊόντα.

 

Τι μεσολαβεί και ακριβαίνουν

Βάσει των όσων γνωρίζουμε, οι Κύπριοι μεσάζοντες, οι έμποροι δηλαδή που μεσολαβούν μέχρι να φτάσει το κυπριακό προϊόν στο σπίτι μας, δεν βοηθούν στο να παραμείνει φθηνό το προϊόν. Παραφουσκώνουν το κέρδος τους. Επιπλέον, ούτε κάποιοι παραγωγοί βοηθούν την κατάσταση, αφού κι αυτοί θέλουν μπόλικο κέρδος. Δεν είναι μήπως γι΄ αυτό που πρόσφατα έγινε καταγγελία στον Σύνδεσμο Καταναλωτών για έμπορο που εισήγαγε αυγά από τη Βουλγαρία, τα παρασκεύαζε στην Πάφο και τα διέθετε στο παζάρι; Μήπως ο έμπορος αναγκάστηκε να εισάγει από τη Βαλκανική χώρα αυτό το προϊόν (που σημειώστε, επιβάλλεται να είναι φρέσκο), γιατί οι Κύπριοι παραγωγοί ζητούσαν πολλά;

 

Αμοιβαίοι συμβιβασμοί

Για να αλλάξει η κατάσταση, πρέπει και οι παραγωγοί, αλλά και οι έμποροι να κάνουν αμοιβαίους συμβιβασμούς και να βρουν τις λύσεις, ώστε και ο κόσμος να βγει κερδισμένος. Για την ώρα είναι δύσκολο. Ενδεικτική και η πρόσφατη απόφαση των επαγγελματιών ψαράδων να «καταργήσουν» τους εμπόρους γιατί δεν τα έβρισκαν στην τιμή. Πουλούν μεν ψάρι κατευθείαν από τη βάρκα που σημαίνει ότι είναι πιο φθηνό, δεν φτάνει εύκολα στον καταναλωτή δε…

 

Προσπάθειες για πέσιμο τιμών

Το μόνο βέβαιο, είναι πως για τον Κύπριο καταναλωτή είναι πλέον θέμα επιβίωσης η πτώση των τιμών και μάλιστα γίνονται οργανωμένες προσπάθειες για να καλυφθούν οι ανάγκες του. Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών σε πρόσφατη συνάντηση με αγροτικές οργανώσεις πρότεινε να στηθούν λαϊκές αγορές σε συνεργασία με τους Δήμους, ώστε οι παραγωγοί να πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους, χωρίς μεσολάβηση εμπόρων, η εμπλοκή των οποίων φέρνει αύξηση των τιμών.

 

Δεν είναι όπως παλιά

Δεδομένο ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί. Πλέον ο καταναλωτής αγοράζει βάσει τιμής. Πέρασαν οι καιροί που συνειδητοποιούσε πόσα θα πληρώσει όταν πήγαινε στο ταμείο. Πλέον πάει στις υπεραγορές διαβασμένος, ξέροντας από πριν πόσα θα βγάλει από την τσέπη. Διόλου τυχαίο που βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο… οδηγός επιβίωσης για το πασχαλινό τραπέζι.

Κι ασφαλώς η ιστορία με τον Γιαννή τον περιπτερά που πήγε να φάει έξω και παραλίγο να καραφλιάσει ο άνθρωπος με την εκμετάλλευση της οποίας έτυχε, δείχνει ότι πλέον ο Κύπριος δεν δέχεται να πιάνεται κορόιδο. Όπως έγραψε και το 24H, o περιπτεράς κατήγγειλε το θέμα, ενώ δηλώνει πως δεν την παθαίνει ξανά.

 

Υπό προϋποθέσεις

Συνοψίζοντας, λέμε πως ναι, προτιμούμε κυπριακά προϊόντα. Όταν επιλέγουμε εγχώρια αγαθά, το χρήμα δεν βγαίνει εκτός Κύπρου, αλλά μένει μέσα. Επιπλέον, τα ξένα είναι αμφιβόλου ποιότητας. Για θυμηθείτε και την ιστορία που αναδείξαμε, με το αλογίσιο κρέας.

Λέμε ναι, λοιπόν, υπό προϋποθέσεις βέβαια. Να βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους για την εξυγίανση της αγοράς και το συμφέρον του καταναλωτή. Να μην χαθούν ούτε δουλειές… Και οι έμποροι αλλά και οι παραγωγοί να βάλουν νερό στο κρασί τους. Άλλωστε, όπως έγιναν τα πράματα, μόνο η αλληλοκατανόηση μας σώζει.