Κυπριακός Τύπος: Οικονομία και Γώργος στην πρώτη γραμμή


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


«Η Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Έμεινε μόνο με τη … λίρα», αναφέρει πως ενώ η Κύπρος έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση από τη συνομολόγηση του μνημονίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρουσιάζει σήμερα ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου που θα συζητήσει την οικονομική κατάσταση την πρότασή του κόμματός του για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Αλλού  σημειώνει πως 1,4 δις ευρώ της πρώτης δόσης θα φύγουν τον Ιούνιο για αποπληρωμή χρέους και τα υπόλοιπα σε κρατικές δαπάνες. Επίσης αναφέρει πως στα 38.3 δις ανέρχεται το ενεργητικό της Τράπεζας Κύπρου.

«Η Σημερινή», υπό τον κύριο τίτλο «Πάνε στο χρέος και στα ελλείμματα τα 3 δις», αναφέρει πως για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, την κάλυψη των ελλειμμάτων, καθώς και των υποχρεώσεων του κράτους, θα χρησιμοποιηθεί η πρώτη δόση ύψους τριών δισεκατομμυρίων του δανείου της Τρόικας προς την Κύπρο. Αλλού σημειώνει πως καραδοκεί η Τρόικα για την Τράπεζα Κύπρου και ζητεί τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Αλλού σημειώνει πως την Τρίτη θα παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο Γενικός Εισαγγελέας στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή για τους λόγους που οδήγησαν στην καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος του τόπου.

«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Τα 3 δις ευρώ σε μαύρη τρύπα», αναφέρει πως μόλις τρεις μήνες θα αρκέσουν τα 3 δις ευρώ της πρώτης δόσης του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα, από τα οποία τα 2 δις έχουν ήδη κατατεθεί στην Κεντρική Τράπεζα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού σημειώνει πως μέσα από συμπληγάδες δόθηκε η έγκριση του ΔΝΤ για το δάνειο προς την Κύπρο. Εξάλλου αναφέρεται σε εξαντλητικό σκρίνινγκ σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και πως στις Βρυξέλλες μιλούν για Ρώσο που νομιμοποίησε 31 εκατ. ευρώ και φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση δολοφονίας.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κοροϊδεύουν», αναφέρει πως ο Υπουργός Υγείας συνδέει το ακτινοθεραπευτικό με την Ιατρική Σχολή, την αναστολή της λειτουργίας της οποίας επαναφέρει ο ΔΗΣΥ. Αλλού σημειώνει πως στο κόκκινο βρίσκονται οι αιτήσεις πλεονασμού και πως στρεβλώσεις προκαλεί το κούρεμα των τελευταίων μισθών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σήμερα η εισήγηση του ΑΚΕΛ για την οικονομία θα τεθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να ακούσει και άλλες προτάσεις εξόδου από το Μνημόνιο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Δεσμευμένο το κράτος στο σχέδιο διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών», αναφέρει πως η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου δήλωσε πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει το σχέδιο διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών. Αλλού αναφέρει πως  βρέθηκε συμβατός δότης για τον πεντάχρονο Γιώργο Φιλιππίδη που χρειάζεται να υποβληθεί άμεσα σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Εξάλλου γράφει πως όλο και περισσότεροι ψαράδες επιλέγουν την αφυπηρέτησή τους από το επάγγελμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ