Ληστεία 45.000.000€ από ομάδα χάκερ

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Τουλάχιστον 45 εκατομμύρια δολάρια κατάφεραν να κλέψουν τα μέλη διεθνούς σπείρας, χωρίς να “ανοίξει μύτη”  παραβιάζοντας τη βάση δεδομένων των προπληρωμένων χρεωστικών καρτών και αδειάζοντας ΑΤΜ σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Washington Post,  επτά άτομα έχουν ήδη  συλληφθεί στις Η.Π.Α και άλλες χώρες. Η σπείρα κινήθηκε ταχύτατα, δουλεύοντας σε μικρές ομάδες σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Κατάφεραν να κάνουν αναλήψεις από χιλιάδες μηχανήματα, χρησιμοποιώντας πλαστές μαγνητικές κάρτες.

Το κόλπο τους ήταν πολύ καλά οργανωμένο. Αρχικά αφαίρεσαν τα όρια στις προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες και απέκτησαν κωδικούς.

Παράλληλα χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα με μαγνητική ταινία, κάρτα-κλειδί από ξενοδοχείο είτε παλιά πιστωτική, έβαζαν τα δεδομένα.

Στη συνέχεια ένα δίκτυο συνεργατών ξεχύθηκε σε διάφορα σημεία για να κάνει αναλήψεις.

Κανένας ιδιώτης δεν έχασε χρήματα. Στόχος της σπείρας ήταν τα ποσά που διαθέτουν οι Τράπεζες για τις χρεωστικές κάρτες και δεν ασχολήθηκαν με προσωπικούς ή εταιρικούς λογαριασμούς.

Παρόλο που δεν έγιναν αναλήψεις από προσωπικούς λογαριασμούς, η υπόθεση καταδεικνύει πόσο σοβαρή απειλή για τις τράπεζες είναι το διαδικτυακό έγκλημα.

Συνολικά υπήρχαν περισσότερες από 40.500 αναλήψεις σε 27 χώρες σε δύο μεγάλα κύματα επιθέσεων τον περασμένο Φεβρουάριο και Δεκέμβριο. Τον Γενάρη   τους απέφερε  5 εκ. δολάρια ενώ το Φεβρουάριο η λεία τους έφτασε τα 40 εκ. μέσα σε 10 ώρες!

Οι ηλεκτρονικές επιθέσεις επικεντρώθηκαν σε δύο τράπεζες, την Rakbank στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Bank of Muscat στο Ομάν.

Η  εισαγγελέας της Νέας Υόρκης  Loretta E. Lynch, εξήγησε με ποιον τρόπο οι χάκερ κατάφεραν να κλέψουν  αυτό το τεράστιο ποσό. “Τρέχοντας  κυριολεκτικά με την ταχύτητα του Internet, η σπείρα κατάφερε να χακάρει τα  συστήματα πληροφορικής των τραπεζών”.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, τα μέλη της συμμορίας ξέπλεναν τα χρήματα αγοράζοντας είδη πολυτελείας όπως πανάκριβα ρολόγια και αυτοκίνητα.

Στη σπείρα συμμετείχε και ένα όγδοο άτομο το οποίο έχασε τη ζωή του τον περασμένο μήνα στη  Δομινικανή Δημοκρατία.

Περισσότερα στο news247.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.