Το λάθος του Γαλλικού Πρακτορείου με την λιτότητα της Κριστίν Λαγκάρντ

 

Σε επανόρθωση προέβη το Γαλλικό Πρακτορείο Πρακτορείο Ειδήσεων αναφορικά με τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι “δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέρα από τη λιτότητα”.


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Με νεότερο τηλεγράφημά του, το Γαλλικό Πρακτορείο διευκρινίζει ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην ελβετική τηλεόραση δεν ανέφερε τη λέξη “λιτότητα” αλλά έκανε λόγο για “δημοσιονομική εξυγίανση” ως εναλλακτική για την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική. Ακολουθεί διορθωμένο, στο κείμενο και στον τίτλο, το τηλεγράφημα που μεταδόθηκε με τίτλο “Ελβετία: “Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέρα από τη λιτότητα”, τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ”.


 

Διαβάστε επίσης “Κόντρα Καμίνη – Κασιδιάρη: “Την πόλη δεν την κυβερνάνε οι τραμπούκοι” (vid)“.


Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε σήμερα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική τηλεόραση.

Η Λαγκάρντ συμμετέχει σε ένα συμπόσιο στο Ζανκτ Γκάλεν, ένα είδος “μίνι-Νταβός” που φιλοξενείται κάθε χρόνο στο πανεπιστήμιο της πόλης αυτής, στη βορειοανατολική Ελβετία. Με την ευκαιρία αυτή παραχώρησε μια 15λεπτη συνέντευξη που προβάλλεται από την ιστοσελίδα της ελβετικής ραδιοτηλεόρασης RTS.

Ερωτώμενη από τους δημοσιογράφους για μια εναλλακτική λύση στη λιτότητα, η Λαγκάρντ απάντησε με την ερώτηση: “Ποια είναι η εναλλακτική λύση;” και συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να καταφεύγουν οι χώρες και πάλι στο δανεισμό, ούτε να δημιουργούν εκ νέου ελλείμματα. Σημείωσε ότι “η δημοσιονομική πειθαρχία και εξυγίανση” πρέπει να συνεχιστούν αλλά όχι κατ’ ανάγκη με τον ίδιο ρυθμό για όλες τις χώρες, αλλά αφού ληφθεί υπόψη η κατάσταση της καθεμιάς από αυτές.

“Ορισμένες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το ρυθμό, άλλες μπορούν να επιβραδύνουν”, είπε, αναφερόμενη στην περίπτωση της Ελλάδας στην οποία δόθηκε επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανείων της.

Τόνισε επίσης ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται ήδη θα πρέπει να συνεχιστούν, ενώ σημείωσε ότι “η κατάσταση είναι δύσκολη” και θα πρέπει να τηρηθεί “δημοσιονομική πειθαρχία” με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της ανάπτυξης προκειμένου να δοθεί ώθηση “στις επενδύσεις και στην απασχόληση”.

“Η επαναδημιουργία ελλειμμάτων” δεν είναι μια επιθυμητή επιλογή διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε περισσότερα χρέη, τόνισε. Σε ερώτηση για την κατάσταση στη Γερμανία, η Λαγκάρντ είπε ότι η χώρα αυτή “δρέπει τους καρπούς της πολιτικής της”.

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, σήμερα στον κόσμο υπάρχουν οικονομίες “τριών ταχυτήτων”. Οι πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες είναι οι αναδυόμενες. Ακολουθεί μια δεύτερη ομάδα, στην οποία ανήκουν οι ΗΠΑ, η Ελβετία και η Σουηδία, χώρες που αρχίζουν τώρα να ανακάμπτουν και πάλι. Στην τρίτη κατηγορία, που αποτελείται από την Ιαπωνία την ευρωζώνη, οι χώρες “αγωνίζονται για να ξαναβρούν το δρόμο προς την ανάπτυξη”.

Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση Ταπί, για την οποία κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στη γαλλική δικαιοσύνη, η Λαγκάρντ απάντησε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το ΔΝΤ και ότι “θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της”.

 

Για περισσότερα θέματα news247.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.