Μάλτα και Κύπρος: Δύο όμοιες οικονομίες… τόσο διαφορετικές.

 


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Το μεγάλο ερώτημα για αρκετούς επενδυτές είναι: Η Μάλτα θα μπορούσε να ακολουθήσει την Κύπρο σε ένα πακέτο διάσωσης για να επιβιώσει η οικονομική κρίση της χώρας; Μιλάμε για μια χώρα που το τραπεζικό της σύστημα είναι 8 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της.

Ας δούμε τα δεδομένα της Μάλτας:

1.Η Ανεργία είναι στο 6,4%

2.Το δημόσιο χρέος είναι στο 72% ΑΕΠ

3.Το έλλειμμα είναι υπό έλεγχο

«Το επιχειρηματικό μοντέλο του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Μάλτα δεν είναι τόσο σκιερό και αμφιλεγόμενο όπως ήταν στην Κύπρο», είπε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος με ING Τράπεζα στις Βρυξέλλες. “Η εικόνα είναι επίσης διαφορετική σε μακροοικονομικό επίπεδο»

Το τραπεζικό σύστημα της Μάλτας

Στη Μάλτα, το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα ανήκουν στις θυγατρικές ξένων τραπεζών, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες σε περίπτωση που χώρα χρειαστεί βοήθεια από την Τρόικα. Τα περιουσιακά στοιχεία των Μαλτέζων είναι στο 200% του ΑΕΠ. Οι Τράπεζας δανείζουν σε τοπικό επίπεδο και κατέχουν τίτλους που έχουν εκδοθεί στη Μάλτα, και δεν έχουν υψηλού κινδύνου περιουσιακά στοιχεία, όπως τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα.

“Θέλω να είμαι πολύ σαφής, δεν υπάρχει κανένα τραπεζικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι παρόμοιο με το Κυπριακό. Μάλτα, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, δεν είναι συγκρίσιμες στην Κύπρο», ανέφερε ο Joerg Asmussen.

Παράλληλα τόσο ο Οίκος Fitch όσο και το ΔΝΤ είναι πολύ καθησυχαστικοί για την χώρα. 

Πηγή: Reuters