Μέρκελ: Να αυξηθεί η κινητικότητα των εργαζομένων

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


«Πρέπει να αποτελεί στόχο μας να παραμείνουμε ανοιχτοί για νέους ανθρώπους που έρχονται σε εμάς, καθώς γνωρίζουμε ότι το 2025 θα είμαστε κατά έξι εκατομμύρια λιγότεροι εργαζόμενοι», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε μια συνεδρίαση της κυβέρνησης της για δημογραφικά θέματα, που διοργανώθηκε σήμερα στο Βερολίνο. Για αυτόν τον σκοπό, πρόσθεσε, πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση «επιτέλους να προσαρμοστεί», σε ό,τι αφορά την επαγγελματική κατάρτιση, την γλωσσομάθεια, αλλά και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Με το βλέμμα στα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στον ευρωπαϊκό Νότο, η κα Μέρκελ αναφέρθηκε στο θέμα της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνέκρινε την κατάσταση με αυτήν των ΗΠΑ, όπου, επισήμανε, υπάρχει πλήρης ελευθερία στην μετακίνηση των εργαζομένων μεταξύ των πολιτειών, αλλά και με την Γερμανία, όπου, υπενθύμισε, μετά την επανένωση η κινητικότητα συνέβαλε στην μείωση της ανεργίας στην πρώην Ανατολική Γερμανία. «Είμαστε μια ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και, αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις διαφορετικές καταστάσεις που υπάρχουν στα κράτη, πρέπει να αναπτύξουμε κινητικότητα στην αγορά εργασίας», υπογράμμισε.

Η καγκελάριος υπεραμύνθηκε ακόμη της απόφασης για σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ως το 2029 και υποστήριξε ότι το δημογραφικό ζήτημα μπορεί από απειλή να μετατραπεί σε ευκαιρία, προσθέτοντας ότι, εάν η Γερμανία το χειριστεί σωστά, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και για τις άλλες χώρες.

Πηγή: newsbeast.gr