Ντράγκι: Τι είπε για δάνεια και την μείωση επιτοκίου στην ΕΕ


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ακόμα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου που έδωσε μετά την ανακοίνωση της μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50%, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι “η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική για όσο διάστημα χρειαστεί” και ότι “οι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά όλες τις νεότερες πληροφορίες” τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Ντράγκι δικαιολόγησε την απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων αναφερόμενος στην εξασθένηση της οικονομίας της Ευρωζώνης. “Οι συνολικές συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν αδύναμες. . . το ασθενές οικονομικό κλίμα συνεχίσθηκε φέτος την άνοιξη. Η μείωση των επιτοκίων αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ανάκαμψης αργότερα στη διάρκεια του έτους”, σημείωσε.

Η ΕΚΤ, πρόσθεσε, θα συνεχίσει να δανείζει τις τράπεζες όσα κεφάλαια χρειάζονται έως την 8η Ιουλίου 2014 με βάση τη διαδικασία των δημοπρασιών με σταθερό επιτόκιο. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ έχει αρχίσει διαβουλεύσεις με “ευρωπαϊκούς θεσμούς για πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν μία λειτουργική αγορά για τιτλοποιημένα ομόλογα που θα έχουν ως ενέχυρο δάνεια σε μη τραπεζικές επιχειρήσεις”.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε σήμερα ότι η πολιτική της ΕΚΤ δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα σε όλη την Ευρωζώνη. “Για να διασφαλίσουμε την επαρκή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, είναι σημαντικό να υποχωρήσει περαιτέρω ο κατακερματισμός των πιστωτικών αγορών της Ευρωζώνης”, υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ