Μνημόνιο by Cyprus

 


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες το μνημόνιο, με 29 ψήφους υπέρ, 26 κατά και καμία αποχή.  Στα αξιοπερίεργα το γεγονός ότι πριν την επικύρωση του μνημονίου, η Βουλή είχε ήδη εγκρίνει μνημονιακά νομοσχέδια.

Το νομοσχέδιο για την φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας εγκρίθηκε, με 29 ψήφους υπέρ και 26 κατά, όπως ακριβώς και το μνημόνιο, και προνοεί κλιμακωτή φορολογία στην ακίνητη ιδιοκτησία από 0,6 % έως 1,9%.. Παράλληλα εγκρίθηκαν και τροπολογίες, με την έγκριση της κομισιόν, που αφορούν σε μείωση, στο 10%, της επιβολής πρόσθετης επιβάρυνσης σε μη έγκαιρη καταβολή της φορολογίας (η αρχική ήταν 20%), όπως επίσης και έκπτωση 10%, σε όποιον φορολογούμενο καταβάλει το οφειλόμενο ποσό 30 ημέρες πρίν από την λήξη της φορολογίας.

Επίσης εγκρίθηκε και το νομοσχέδιο για την μείωση απολαβών σε μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο τομέα από 0,8% έως 2%.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατέθεσε πρόταση νόμου, η οποία και θα συζητηθεί, για περεταίρω αποκοπές από 0,2% έως 0,5%, ώστε να γίνει περισσότερη εξοικονόμηση και να μειωθούν οι συντελεστές του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. 

 Το «πράσινο φώς», έλαβε και το νομοσχέδιο που αλλάζει κριτήρια και τέλη όσον αφορά στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη, με οριζόντια αποκοπή 1.5% σε μισθούς δημόσιων υπαλλήλων για να εξακολουθούν να δικαιούνται  την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Tην ίδια ώρα δεύτερη ψηλότερη αύξηση της ανεργίας καταγράφει στην ΕΕ η Κύπρος.