Μονόλεπτη σιγή στην Βουλή για τα θύματα Γενοκτονίας των Ποντίων

 


 

 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


“Ο Ελληνισμός στρέφει το βλέμμα του, αυτές τις ημέρες, εκατόν περίπου έτη πίσω, στην περίοδο 1916-1923, στη βορειοανατολική Μικρά Ασία και τον από αρχαιοτάτων χρόνων ελληνικό Πόντο”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, “για να θυμηθεί ακόμα ένα έγκλημα της Τουρκίας κατά της ανθρωπότητας, τη Γενοκτονία των Ποντίων”.

“Η οργανωμένη αυτή προσπάθεια εξολόθρευσής τους”, είπε ο κ. Ομήρου, “αποτελούσε ακόμα μίαν έκφανση της πάγιας πολιτικής του Κεμαλισμού για εθνοκάθαρση και βίαιο επεκτατισμό της νέας Τουρκίας, πολιτική η οποία παραμένει αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα και της οποίας τις συνέπειες υφίσταται και η δική μας πατρίδα”.

Όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, “το 1994, με εισήγηση του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας, αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη Γενοκτονία και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”.

 “Οι Έλληνες του Πόντου”, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, “υπέστησαν κάθε μορφής τουρκική βαρβαρότητα: δολοφονίες, εξορίες, βιασμούς, βασανιστήρια, εγκλεισμό σε στρατόπεδα θανάτου και πορείες εξάντλησης μέσα στην έρημο”.

“Το τραγικό αποτέλεσμα”, είπε ο κ. Ομήρου, “ήταν η εξολόθρευση πέραν των 350 χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τους αιμοσταγείς Νεότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ και τις συμμορίες που τον ακολουθούσαν”.

 “Με την ποντιακή Γενοκτονία, όπως είπε ο κ. Ομήρου, “έσβησε σχεδόν ολοκληρωτικά μια πανάρχαια κοιτίδα του Ελληνισμού, καθώς πολλοί Πόντιοι, για να σωθούν, κατέφυγαν σε παρακείμενες περιοχές που ανήκαν στην τότε Σοβιετική Ένωση, αλλά και στη μητροπολιτική Ελλάδα”.