Ν. Θεοδοσίου: H Tουρκία ξέρει για 100άδες αγνοούμενους!

 

Θα πρέπει η Τουρκία να συνεργαστεί σε θέματα πληροφοριών που αφορούν στους αγνοούμενους διότι υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες που αφορούν εκατοντάδες αγνοουμένους μας που μόνο ο τουρκικός στρατός και η τουρκική Κυβέρνηση γνωρίζουν, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας της Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.


 

Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας!!! 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Παράλληλα χαρακτήρισε τουρκικό φιάσκο την επιτροπή διερεύνησης που σύστησε η Τουρκία στα κατεχόμενα και στην οποία καλούνται συγγενείς των αγνοουμένων.

Ερωτηθείς για το μήνυμα που δίδει στις οικογένειες που καλούνται από αυτή την επιτροπή, ανέφερε πως «είναι ατομικό δικαίωμα της κάθε οικογένειας πώς θα χειριστεί, δεδομένου ότι η κάθε οικογένεια ανάλογα με το πώς νιώθει ότι συμβάλλει στο να διερευνηθεί η υπόθεση του δικού της παίρνει τις δικές της αποφάσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται διότι οι πληροφορίες που επιζητούν από τα κατεχόμενα υπάρχουν στους φακέλους των αγνοουμένων που είναι κατατεθειμένοι στη Διερευνητική Επιτροπή όπου η Τουρκία έχει πρόσβαση μέσω του εκπροσώπου της τουρκικής πλευράς».


 

Διαβάστε επίσης “Η Βουλή δίνει ασυλία στον Χριστόφια”.


Ο κ. Θεοδοσίου είπε πως αυτή ήταν η πρώτη επίσημη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είδαμε τα θέματα που μας απασχολούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχουν δοθεί κάποιες κατευθυντήριες γραμμές» , προσθέτοντας πως «θα πρέπει να γίνει μια αναδιάρθρωση στο όλο θέμα των αγνοουμένων για να δούμε πώς προχωρούμε σωστά, διότι θα πρέπει η δική μας η πλευρά πρώτα να είναι σωστά δομημένη, ούτως ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δίκαια των αγνοουμένων και των συγγενών τους».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένοι από τη διαδικασία όπως εκτυλίσσεται, μετά τις αλλαγές με τις ταυτοποιήσεις, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως «υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα στα αποτελέσματα από τις αναλύσεις του ICMP».

«Όμως αυτό σίγουρα είναι μια ένδειξη μόνο. Θα πρέπει να δούμε πώς βελτιώνουμε τις διαδικασίες σε επίπεδο ανθρωπολογικού εργαστηρίου, σε επίπεδο συνεργείων εκταφών», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ξεκλειδωθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας. Θα πρέπει η Τουρκία να συνεργαστεί σε θέματα αγνοουμένων, σε θέματα πληροφοριών, διότι υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες που αφορούν εκατοντάδες αγνοουμένους μας που μόνο ο τουρκικός στρατός και η τουρκική Κυβέρνηση γνωρίζουν», τόνισε.

Ερωτηθείς για την ομάδα που έχει συστήσει η Τουρκία στην οποία καλούνται να δώσουν πληροφορίες οι συγγενείς, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως «κάτω από την πίεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της απόφασης της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων στο Στρασβούργο, η Τουρκία δημιούργησε στα κατεχόμενα μιαν επιτροπή διερεύνησης αποτελούμενη από 15 ερευνητές – ψευδοαστυνομικούς, όπου καλεί τους συγγενείς των αγνοουμένων, για να αποδείξει στην ουσία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι εφαρμόζει την απόφαση του να γίνει ουσιαστική έρευνα».

«Όμως φαίνεται ότι αυτή η επιτροπή είναι ένα ακόμη ένα τουρκικό φιάσκο, διότι λειτουργεί για περίπου δυο χρόνια και δεν υπάρχει αποτέλεσμα, δεν έχει δοθεί καμία καινούργια πληροφορία σε καμία από τις οικογένειες», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το μήνυμα που δίδουν στις οικογένειες που καλούνται από αυτή την επιτροπή ανέφερε πως «είναι ατομικό δικαίωμα της κάθε οικογένειας πώς θα χειριστεί, δεδομένου ότι η κάθε οικογένεια ανάλογα με το πώς νιώθει ότι συμβάλλει στο να διερευνηθεί η υπόθεση του δικού της παίρνει τις δικές της αποφάσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται διότι οι πληροφορίες που επιζητούν από τα κατεχόμενα υπάρχουν στους φακέλους των αγνοουμένων που είναι κατατεθειμένοι στη Διερευνητική Επιτροπή όπου η Τουρκία έχει πρόσβαση μέσω του εκπροσώπου της τουρκικής πλευράς».

Στη συνάντηση παρίστατο και η Επίτροπος Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων Καίτη Κληρίδου.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ