Δημοσκόπηση: Πρώτο κόμμα ο… «κανένας»!


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Στο ερώτημα «Ποιος πιστεύετε ότι ευθύνεται περισσότερο που φτάσαμε στο Μνημόνιο», έξι στους δέκα πολίτες καταλογίζουν την ευθύνη στην κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, με το ποσοστό να φτάνει στο 57.8%, την στιγμή που το 15.4% θεωρεί πως φταίνε οι τράπεζες, ενώ μόλις το 4.7 καταλογίζει ευθύνη στον νυν προεδρο Νίκο Αναστασιάδη. 

Στο ζήτημα «Πώς κρίνετε τους μέχρι τώρα χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στην οικονομία» το 26.8% τους θεωρεί καλούς, ωστόσο αίσθηση προκαλεί το 26.5% των ερωτηθέντων που απάντησε ούτε καλούς ούτε κακούς. 

Την έγκριση του Mνημονίου από την Βουλή επικροτεί η πλειοψηφία των πολιτών με ένα 60% να δηλώνουν ότι συμφωνούν με την συγκεκριμένη απόφαση. Αντίθετα, ένας στους δέκα εκφράζει την διαφωνία του, θεωρώντας προφανώς λανθασμένη επιλογή την ένταξη της χώρας μας στον Μηχανισμό Στήριξης και προκρίνοντας άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου. Επίσης, η πλειοψηφία σε ποσοστό 55.8% πιστεύει ότι ορθώς δεν διενεργήθηκε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο την ώρα που τέσσερις στους δέκα πολίτες θα επιθυμούσαν την λήψη απόφασης δια έκφρασης της λαϊκής ετυμηγορίας. 

Να μείνουμε στην Ευρωζώνη; Η κατάσταση της οικονομίας θα επηρεάσει το Κυπριακό; 

Κοντά στο 70% (69.2%) ανέρχονται οι Κύπριοι που επιθυμούν παραμονή στην Ευρωζώνη, ενώ μόλις δύο στους δέκα θεωρούν την επιστροφή στην λίρα σωστή επιλογή. Ταυτόχρονα όμως ο κόσμος είναι πεπεισμένος ότι η οικονομική κατάσταση θα επηρεάσει τον τρόπο επίλυσης του κυπριακού, αφού στο συγκεκριμένο θέμα το 66.5% απαντά θετικά στο συγκεκριμένο θέμα και μόνον δύο στους δέκα κυπρίους θεωρούν ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν θα επηρεάσει τον τρόπο επίλυσης του εθνικού μας ζητήματος. 

Ποια η γνώμη σας για τον… 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έρχεται πρώτος στην προτίμηση του κόσμου με ποσοστό 43.8%  (αμέσως μετά τον πρόεδρο Αναστασιάδη που έρχεται πρώτος όλων με 45.2%). Εξαιρετικά αξιοπρόσεκτο ποσοστό λαμβάνει ο εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα των οικολόγων Γιώργος Περδίκης (42.1%)μ δεδομένης και της εκλογικής δύναμης του κινήματος του οποίου ηγείται. Μόλις 18% συγκενρερώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. 

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο καλύτερος υπουργός της κυβέρνησης; 

Στο ερώτημα ποιος πιστεύετε ότι είναι ο καλύτερος υπουργός της κυβέρνης, ο Γ. Λακκοτρύπης έρχεται πρώτος με ποσοστό 20.1%. Το εντυπωσιακό στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι ο … δεύτερος, αφού 16% των πολιτών απάντησε… κανένας. 

Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές; 

Το τελευταίο ερώτημα της δημοσκόπησης περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εκπλήξεις. Και αυτό είναι ”αν την ερχόμενη Κυριακή διεξάγονταν εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε”. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται ο κανένας, με τον ΔΗΣΥ να ακολουθεί οριακά πιο κάτω. Εντύπωση προκαλεί το ποσοστό της Συμμαχίας των Πολιτών του Γ. Λιλλήκα, το οποίο ανέρχεται σε 7%, υπερσκελίζοντας κόμματα όπως η ΕΔΕΚ, καθώς και πολιτικές δυνάμεις με κοινοβουλευτική παρουσία όπως το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι. Μάλιστα το ΕΥΡΩΚΟ παρουσιάζεται εξασθενημένο, καταλαμβάνοντας μολις 1.5% και με τους Οικολόγους να το έχουν ξεπεράσει σε εκλογική δύναμη. 

Η έρευνα πραγματοποιήθκε από τις 14/05/2013 εως τις 17/05/2013 με δείγμα 800 ατόμων τηλεφωνικά μέσα από το τηλεφωνικό κέντρο της Prime Consulting.