Ράσμουσεν: “Παράλογη κατάσταση” σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ – Κυπριακό

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ‘Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να επενδύσουν στην ασφάλεια και την άμυνα και προειδοποίησε τους νομοθέτες ότι “η ήπια δύναμη από μόνη της δεν είναι δύναμη”.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επικεντρώσουν τις συνομιλίες που θα έχουν στο πλαίσιο συνόδου κορυφής το Δεκέμβριο, στην ασφάλεια και την αμυντική πολιτική της ΕΕ. Θα είναι η πρώτη φορά που θα συζητήσουν επισήμως το θέμα αυτό από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση, η οποία έχει “καταβροχθίσει” τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς.

“Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δε δεσμευτούν ότι θα επενδύσουν στην ασφάλεια και την άμυνα, τότε όλες οι συζητήσεις για ενισχυμένη ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και πολιτική ασφαλείας θα είναι αερολογίες”, τόνισε ο Ράσμουσεν.

“Χωρίς στρατιωτικό υλικό με το οποίο θα υποστηρίξει τη διπλωματία της η Ευρώπη δεν θα έχει αξιοπιστία και επιρροή. Θα κινδυνεύσει να μετατραπεί σε θεατή και όχι σε ισχυρό παγκόσμιο παράγοντα που μπορεί και πρέπει να είναι”.

Τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι αφιερώνουν το 2% του ΑΕΠ τους σε στρατιωτικές δαπάνες, ωστόσο οι περισσότερες δεν το πράττουν.

Ο Ράσμουσεν εξέφρασε αμφιβολίες ότι η Ευρώπη θα έχει μια κοινή αμυντική πολιτική στο άμεσο μέλλον.

“Πραγματικά δεν πιστεύω ότι θα το δούμε αυτό”, τόνισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε για “παράλογη κατάσταση”, όσον αφορά στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ, εξαιτίας εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας, χώρας μέλους της Συμμαχίας, και της Κύπρου, μέλους της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, η Βοσνία, όπως είπε, είναι το μόνο θέμα που μπορεί να τεθεί στις επίσημες συνομιλίες των δυο οργανισμών.

“Εάν δε βρούμε μια λύση στο Κυπριακό θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτό το παράλογο πρόβλημα”, τόνισε.

Περισσότερα στο news247.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.