Νόμος … η επιδιόρθωση επικίνδυνων οικοδομών

 


   Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Την πρόταση νόμου κατέθεσε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις ο Βουλευτής Χρίστος Μέσης. Στόχος είναι να εξαλειφθεί το φαινόμενο, οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστικές επιτροπές πολυκατοικιών να παραλείπουν ή να αρνούνται να προβούν στις αναγκαίες συντηρήσεις ή επιδιορθώσεις.

Την ευθύνη της επιδιόρθωσης επικίνδυνων οικοδομών, που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, στους ιδιοκτήτες ή τις διαχειριστικές επιτροπές, επιχειρεί να μεταθέσει πρόταση νόμου, η οποία συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

 Την πρόταση νόμου κατέθεσε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ ο Βουλευτής Χρίστος Μέσης. Στόχος είναι να εξαλειφθεί το φαινόμενο, οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστικές επιτροπές πολυκατοικιών να παραλείπουν ή να αρνούνται να προβούν στις αναγκαίες συντηρήσεις ή επιδιορθώσεις.

 Η υφιστάμενη νομοθεσία, προνοεί ότι την ευθύνη φέρουν οι Δήμοι, οι οποίοι, όμως, κάτω από τα βάρος της τεράστιας τεχνικής διαδικασίας και του κόστους, αδυνατούν να ανταποκριθούν.

 Αναφέρθηκε εξάλλου ότι είναι θέμα χρόνου η κατάρρευση μπαλκονιών, όπως για παράδειγμα στην παλιά πόλη της Λεμεσού, σε οικοδομές που δεν έχουν τύχει της αναγκαίας συντήρησης, την ώρα που από κάτω λειτουργούν κέντρα και ο κόσμος κάθεται για να πιεί καφέ.

 Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι από τύχη δεν υπήρξαν θύματα από κατάρρευση ετοιμόρροπων οικοδομών σε διάφορες πόλεις, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Λεμεσό.

 Η Πολιτεία, πρόσθεσε, έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους πολίτες και πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για το πώς διασφαλίζεται η στατική επάρκεια των εν λόγω οικοδομών.

 Παράλληλα, είπε ότι πρέπει να βρεθεί ένας άμεσος τρόπος για την ασφάλεια στις οικοδομές, όταν ο ιδιοκτήτης δεν λαμβάνει μέτρα. Αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να γίνει με την παρέμβαση της Πολιτείας ή του Δήμου, οι οποίοι θα διεκδικούν από τον ιδιοκτήτη τα κονδύλια που θα διαθέσουν για την επιδιόρθωση, μέσω δικαστηρίου.

 Τέλος, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε πολλά ετοιμόρροπα μπαλκόνια στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, την ώρα που, όπως είπε, ο κόσμος κάθεται από κάτω και πίνει καφέ. «Μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

 Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Μέσης ανέφερε ότι με την πρόταση νόμου επιδιώκεται να αρθεί η ασάφεια για το ποιος έχει την ευθύνη για την άρση επικινδυνοτήτων και προβλημάτων συντήρησης σε πολυκατοικίες, μεταθέτοντάς την κατά κύριο λόγο στους ιδιοκτήτες και τις διαχειριστικές επιτροπές.

 Συμπλήρωσε ότι προτείνεται οι τοπικές αρχές να επιβλέπουν και να επιτηρούν τη διαδικασία και να μπορούν να λαμβάνουν ακόμη και δικαστικά μέτρα εναντίον των ιδιοκτητών που δεν συμμορφώνονται.

 Είπε, τέλος, ότι πρόκειται για ένα νομοτεχνικά πολύπλοκο θέμα και ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί.

 Σε δηλώσεις του, ο Κωστάκης Ιωάννου, Μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής Kanika Εναέριος Complex, αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα του συγκεκριμένου 11όροφου συγκροτήματος στη Λεμεσό, και παρουσίασε φωτογραφίες, όπου είναι εμφανής η ελλιπής συντήρηση. Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, «είμαστε τυχεροί που δεν υπήρξαν θύματα».