Ο Αλ.Ντάουνερ ζήτησε να ενημερώσει το Σ.Α. του ΟΗΕ στις 30 Μαΐου


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας   

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε προς τον πρόεδρο του Σ.Α. για το μήνα Μάιο που είναι το Τόγκο. Η ενημέρωση της 30ης Μαΐου θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το αίτημα της Γραμματείας του ΟΗΕ υποβλήθηκε μόλις την Πέμπτη, μία μέρα μετά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη με τον ΓΓ Μπαν γκι-Μουν. Ακολούθησε την επομένη ανακοίνωση από τη Λευκωσία, του εκπροσώπου της αποστολής των καλών υπηρεσιών στο κυπριακό, όπου ο κ. Ντάουνερ εμφανιζόταν “ενθαρρυμένος από την πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Γενικού Γραμματέα και του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη».

Διπλωματικοί κύκλοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί με τον αισιόδοξο τόνο της ανακοίνωσης, όπου μεταξύ άλλων γινόταν αναφορά και σε «πολλαπλασιασμό» των επαφών του κ. Ντάουνερ με μέλη των δύο κοινοτήτων, αλλά και διεθνείς πρωταγωνιστές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, νωρίτερα την περασμένη Τετάρτη και πριν την συνάντηση Κασουλίδη – Μπαν, επαφές στην έδρα του ΟΗΕ με υψηλά ιστάμενα στελέχη της Γραμματείας είχε ο βοηθός Εξωτερικών των ΗΠΑ και χειριστής του κυπριακού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ερικ Ρούμπιν.

Ο κ. Ρούμπιν θα βρίσκεται κι αυτός στη Λευκωσία στις 29 Μαΐου, όπως κι ο Βρετανός ομόλογός του στο Φόρειν Οφις.

Ενδιαφέρον να επισκεφθεί την περιοχή εκδήλωσε κι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος μάλιστα – σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή – ρώτησε τον Ιωάννη Κασουλίδη αν εκτιμά ότι μία επίσκεψή του θα δημιουργούσε ευνοϊκό κλίμα για τις συνομιλίες.

Επιπρόσθετα της ενημέρωσης των μελών του Σ.Α. από τον κ. Ντάουνερ, στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που θα υποβάλλει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας, θα έχει χωριστό κεφάλαιο για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ