Ολάντ-Μπαρόζο: Μέτρα ανάπτυξης χρειάζεται η Ευρωζώνη

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο κ. Ολάντ επισκέφθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες την έδρα της Κομισιόν, όπου συμμετείχε στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση των Επιτρόπων.

Το κοινό πολιτικό μήνυμα που θέλησαν να περάσουν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ήταν ότι η Ευρωζώνη πέτυχε πολλά το τελευταίο διάστημα στον τομέα της δημοσιονομική εξυγίανσης, τώρα έφτασε η ώρα να ληφθούν μέτρα υπέρ της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Γάλλο Πρόεδρο, η κρίση στην Ευρωζώνη είναι προϊόν της σκληρής λιτότητας σε ορισμένες χώρες που μετέφερε την ύφεση παντού, της έλλειψης ρευστότητας του τραπεζικού τομέα, και της υποχώρησης της εμπιστοσύνης έναντι του ευρώ. Ωστόσο, συνέχισε, η Ευρωζώνη ξαναβρήκε τη σταθερότητα χάρις τις αποφάσεις που λήφθηκαν τους προηγούμενους μήνες, κυρίως με τη διάσωση της Ελλάδας, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά τα επιτόκια των ομολόγων και έχει προχωρήσει ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών.

Αυτό που επείγει τώρα, είναι η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων, οι οποίες σε συνδυασμό με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσουν να επανέλθει η ανάπτυξη, είπε, ενώ τόσο ο ίδιο όσο και ο κ. Μπαρόζο εκτιμούν ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν πέρυσι τον Ιούνιο από τη Σύνοδο Κορυφής με το αναπτυξιακό πακέτο των 120 δισ. ευρώ, καθυστερούν να υλοποιηθούν, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει η επιτάχυνση της εφαρμογής τους.

Στη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών να υπάρξουν τον Ιούνιο περαιτέρω αποφάσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη, αλλά και που θα μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.

Η πρώτη αφορά τα κοινοτικά κονδύλια, κυρίως της περιόδου 2014-2020, όπου θα εξεταστεί η εμπροσθοβαρής εκταμίευση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, καθώς και η αναδιανομή τους, ώστε να δοθεί έμφαση σε δράσεις υπέρ της απασχόλησης. Το ίδιο θα γίνει και με το ταμείο των 6 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Η δεύτερη πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπου σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο η Κομισιόν συζητάει αυτήν την περίοδο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζα Επενδύσεων. Οπως ανέφεραν πηγές της Κομισιόν, το σχέδιο που προωθείται είναι να παροτρύνει η ΕΚΤ με διάφορα κίνητρα και εγγυήσεις τον χρηματοπιστωτικό τομέα να αυξήσει την παροχή ρευστότητας προς τις ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε επίσης σε δύο ακόμη τομείς όπου περιμένει αποφάσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες την προσεχή βδομάδα, την περαιτέρω απελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, μέσω της γενικευμένης κατάργησης του τραπεζικού απορρήτου.

Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα στοιχεία που δημοσιεύονται τον τελευταίο καιρό σχετικά με την ύφεση και την ανεργία, ενώ επιβεβαίωσε τη στροφή της Κομισιόν προς την ανάπτυξη, προσπαθώντας ωστόσο να κρατήσει τα προσχήματα έναντι των υπέρμαχων της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οπως είπε, η δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχιστεί, αλλά με επιβραδυνόμενους ρυθμούς, θα δοθεί δηλαδή περισσότερος χρόνος στις χώρες, ώστε να περιορίσουν μεν τα ελλείμματα δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη.

 

Πηγή ΚΥΠΕ