Βόμβα από Όλι Ρεν: «Άργησε 15 μήνες η Λευκωσία…»

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Ο ευρωπαίος επίτροπος, υπεύθυνος για οικονομικά θέματα, είπε ότι η Λευκωσία είχε ενημερωθεί επίσημα από τον Νοέμβριο του 2011, ότι καλό θα ήταν να μπει σε μνημονιακό πρόγραμμα.

Η Λευκωσία, όμως, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του άργησε 6 μήνες να υποβάλει σχετική αίτηση, κι άλλους 9 μήνες μέχρι να καταλήξει σε συμφωνία για μνημόνιο.

Για το οικονομικό κραχ της Κύπρου, προέβαλε ως μεγάλη αιτία τον πολύ μεγάλο τραπεζικό τομέα, κατηγορώντας τον πρώην διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αθανάσιο Ορφανίδη, για ελλιπή εποπτεία.

Ο κ. Ρεν διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ φυσικού αερίου και μνημονίου.

Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε και στην παραχώρηση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε σημαντική για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και της Ελλάδας και της Κύπρου.

Για το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε είπε ότι έχει στόχο τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη δημοσιονομική εξυγίανση και την επιστροφή στην ανάπτυξη». Το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε ένα  μικρότερο, αλλά πολύ καλύτερο και ευέλικτο τραπεζικό τομέα, ενώ η Κομισιόν θα σταθεί δίπλα στον κυπριακό λαό που περνάει δύσκολες στιγμές, θα βοηθήσουμε την Κύπρο και περιμένουμε από την Ευρωβουλή να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων», υπογράμμισε.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στα τέσσερα συμπεράσματα της κυπριακής κρίσης για την Ευρωζώνη. Οπως είπε: 1)χρειαζόμαστε απόλυτη διαφάνεια στις εγγυήσεις των καταθέσεων στην Ευρώπη, 2) χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση με μηχανισμό εποπτείας και εξυγίανσης για να εμποδίζουμε τραπεζικούς τομείς μη βιώσιμους όπως της Κύπρου να απειλούν τη σταθερότητα της χώρας και της Ευρωζώνης, 3) εάν μια χώρα χρειάζεται στήριξη πρέπει να ενεργούμε άμεσα γιατί η καθυστέρηση κοστίζει, και 4) πρέπει να βελτιώσουμε τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, μέσω της μεταφοράς της σημερινής διακυβερνητικής διαδικασίας σε κοινοτικό πλαίσιο με τη συμμετοχή και της Ευρωβουλής.

Εκφράζοντας μια προσωπική άποψη, είπε ότι στην προηγούμενη θητεία του στην Κομισιόν, ως Επίτροπος για τη Διεύρυνση εργάστηκε σκληρά επί 5 χρόνια για την επανένωση της Κύπρου και λυπάμαι που δεν σημειώθηκε πρόοδος. «Πιστεύω ότι επανένωση θα δώσει ώθηση οικονομική και κοινωνική στην Κύπρο, πρέπει να δώσουμε μια νέα ώθηση σ’ αυτή τη διαδικασία», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Άσμουσεν ανέφερε ότι τη δεκαετία του 2000 η οικονομία της Κύπρου βασίστηκε σε ένα μη ισορροπημένο μοντέλο, με ένα τραπεζικό σύστημα που το μέγεθος του ήταν πάνω από 700% του ΑΕΠ και μια θέση εργασίας στις τρεις αφορούσε το χρηματοπιστωτικό τομέα. «Η εποπτεία ήταν πολύ χαλαρή, ενώ οι τράπεζες έδιναν πολύ υψηλούς τόκους, σχεδόν 2 μονάδες πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνη, είπε. Τα απρόσεκτα δάνεια, συνέχισε, προκάλεσαν καταναλωτικό μπουμ στο εσωτερικό της χώρας, και στη συνέχεια οι τράπεζες έχασαν χρήματα με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ, ανισορροπίες εκτός από τις τράπεζες υπήρχαν και στο δημοσιονομικό τομέα, με μεγάλο έλλειμμα και το χρέος σε διαρκή αύξηση. Η Κύπρος δεν ήταν σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα του τραπεζικού τομέα. Οι δύο μεγάλες τράπεζες χρειάστηκαν 8 δις ευρώ, δηλαδή  44% του ΑΕΠ. Η κατάσταση ήταν εξαιρετική και η πρόκληση πολύ μεγάλη, είπε.

Η εξαιρετική κατάσταση στην Κύπρο αλλά και οι πολιτικές ισορροπίες στο Γιούρογκρουπ καθυστέρησαν τις αποφάσεις και επιδεινώθηκε η κατάσταση, τόνισε, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία ζήτησε βοήθεια τον Ιούνιο του 2012 και η απόφαση λήφθηκε τον επόμενο Μάρτιο του 2013. Δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας νωρίτερα, αλλά αυτό δεν οφείλεται στην τρόικα, αλλά ήταν δύσκολο να καταλήξουμε σε ένα χαρτί μνημονίου για να το παρουσιάσουμε στο Γιούρογκρουπ λόγω της θέσης Λευκωσίας, ανέφερε.

Για το ρόλο της ΕΚΤ είπε ότι «εμείς δεν κάναμε συστάσεις στις κυπριακές τράπεζες γιατί δεν έχουμε τέτοια αρμοδιότητα». Η ΕΚΤ, συνέχισε, παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες που θεωρούνται βιώσιμες και έχουν πρόσκαιρη ανάγκη χρημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Ασμουσεν η Λαϊκή έχασε σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη και των απωλειών στην Ελλάδα.

Για το χρηματοπιστωτικό τομέα, τόνισε ότι δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί και πως η εμπιστοσύνη των μικρών καταθετών κλονίστηκε με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό να επανέλθει η εμπιστοσύνη.

Το συμπέρασμα που βγάζει ο κ. Ασμουσεν από την κυπριακή κρίση είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον το φαύλο κύκλο δημόσιου χρέους και τραπεζικών κρίσεων. Ο μηχανισμός εποπτείας είναι απολύτως αναγκαίος, χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις εξυγιάνσεις τραπεζών και ένα πλαίσιο ξεκάθαρο για τον επιμερισμό των βαρών, κατέληξε.