Μακρίδης για χειρισμούς Αστυνομίας: «Ολοκληρωτικές νοοτροπίες»


Διαβάστε επίσης: Απειλές σε Αναστασιάδη: Βρήκε τον μπελά του ο δημοσιογράφος! (pic) και… Διορίζει ποινικό ανακριτή για ισχυρισμούς τoυ «Πολίτη» ο Ι. Νικολάου


 

Ο τελευταίος ήταν ο συντάκτης της είδησης σχετικά με τις απειλές κατά της ζωής του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κ. Ιωνάς Νικολάου επικοινώνησε πρώτα με τον γενικό εισαγγελέα και στη συνέχεια ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του να ζητήσει τον διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο οποίος θα ερευνήσει άμεσα το όλο θέμα.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι ο ποινικός ανακριτής δεν θα προέρχεται ασφαλώς από τις τάξεις της αστυνομίας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι σέβεται απόλυτα τους λειτουργούς του Τύπου και το δικαίωμά τους στην πλήρη ελευθερία της άποψης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Αντώνης Μακρίδης αντέδρασε άμεσα και προέβη στην εξής τοποθέτηση: «Η προστασία του απορρήτου και των πηγών πληροφόρησης είναι ύψιστο αγαθό σε μια Δημοκρατία, είναι η λυδία λίθος των ελευθεριών του Τύπου, η πιο ιερή δύναμη προστασίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Γι’ αυτό και η αστυνομία έπρεπε να είναι 100 και 1.000 φορές προσεκτική στις ενέργειές της.

Έχει απέναντι της έναν δημοσιογράφο και μια εφημερίδα που συνεργάζονται μαζί της, της παραδίδουν τις επιστολές, ταυτόχρονα άνθρωποι της εφημερίδας δίνουν υλικό για εξετάσεις DNA, και βλέπουμε την αστυνομία να προσφεύγει κρυφίως στη δικαιοσύνη για να εξασφαλίσει, άκουσον-άκουσον, διάταγμα σύλληψης αλλά και κατάσχεσης ηλεκτρονικών υπολογιστών της εφημερίδας και του δημοσιογράφου που ήθελε να συλλάβει. Αυτό συνιστά, το ολιγότερο, δείγμα ολοκληρωτικών νοοτροπιών. Στην ουσία, η αστυνομία με το αίτημά της ζητούσε να προβεί σε λεηλασία των πηγών πληροφόρησης, των μηνυμάτων που στέλνονται σε μια εφημερίδα, και να εξασφαλίσει τις πηγές πληροφόρησης της ίδιας της εφημερίδας. Αυτό είναι πρωτοφανές και κτυπά κατάστηθα αυτό που αποκαλούμε προστασία του απορρήτου, που είναι διασφαλισμένο ακόμα και με πολύ πρόσφατες αποφάσεις του ΕΔΑΔ».