Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: Ώρα για την δική μας ανάσταση


Eγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


“Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το φετινό Πάσχα βρίσκει το λαό μας κάτω από πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες. Η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη που ακολούθησαν επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες την τουρκική εισβολή, αντικαταστάθηκαν από μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

Διαχρονικά  λάθη δεκαετιών, οι παραλείψεις, η ολιγωρία και η αναποφασιστικότητα του πρόσφατου παρελθόντος στο εσωτερικό, καθώς και η πρωτόγνωρη αντιμετώπιση που έτυχε η πατρίδα μας από τους εταίρους και τους δανειστές της στο εξωτερικό, οδήγησαν την Κύπρο σε επίπεδα οικονομικής εξαθλίωσης.

Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αναλογιζόμενοι το βαρύ χρέος απέναντι στους πολίτες και τη χώρα, λάβαμε δύσκολες αλλά αναγκαίες υπό τις περιστάσεις αποφάσεις για τη διάσωση της πατρίδας από μια ολοκληρωτική και άτακτη χρεοκοπία.

Γνωρίζω ότι οι θυσίες στις οποίες ο λαός μας καλείται να υποβληθεί είναι επώδυνες. Είναι γιʼ αυτό που ξεκινήσαμε μια τιτάνια προσπάθεια επανεκκίνησης και ανάταξης της κυπριακής οικονομίας, ώστε η επαναφορά του βιοτικού επιπέδου του λαού, σε ανεκτά στην αρχή επίπεδα και στη συνέχεια σε τροχιά ανόδου, να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.

Στην προσπάθεια αυτή δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε αυτόματες λύσεις. Αυτό οι πολίτες πρέπει να το γνωρίζουν. Και όλοι ενωμένοι και ομόθυμοι να συνδράμουμε στη διάσωση της πατρίδας και στη γρήγορη έξοδο από την οικονομική κρίση. Χωρίς επικίνδυνους ακροβατισμούς και αδόκιμες συνταγές που ενέχουν κινδύνους πολύ μεγαλύτερους από την τήρηση των μέτρων, τα οποία γνωρίζουμε και συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε

Στην προσπάθεια ανάκαμψης και επιστροφής στην οικονομική ευημερία κανείς δεν περισσεύει. Η Κυβέρνηση επιθυμεί τη μέγιστη συναίνεση και συνεργασία όλων των πολιτικών, παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου. Με τη συνέργεια όλων, είμαι βέβαιος ότι δύσκολα μεν, αλλά σίγουρα και σταθερά, θα μπούμε ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης, απαλλαγμένοι την ίδια ώρα και από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο πείσμα, το φιλότιμο, τη φιλοπατρία και την εργατικότητα του λαού μας. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε, όπως και στο παρελθόν. Είναι στο δικό μας χέρι. Εμείς θα καθορίσουμε το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.

Συμπατριώτισσες συμπατριώτες,

Κάτω από τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες η σκέψη μας στρέφεται προς τους συνανθρώπους μας και τις ομάδες εκείνες της κοινωνίας που έχουν πληγεί περισσότερο και βιώνουν πιο έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Κάθε μέρα, αλλά ειδικά τις μέρες του Πάσχα, θεωρώ ότι η αλληλεγγύη του κόσμου μας, των υπέροχων ανθρώπων του τόπου μας, είναι δεδομένη. Ως πολιτεία κάνουμε παν το δυνατόν για τη στήριξη των ευάλωτων αυτών ομάδων, μέχρι που η κρίση θα περάσει στο παρελθόν σαν μια σκοτεινή και χωρίς επιστροφή σελίδα της ιστορίας.

Αυτή την ώρα η σκέψη μας στρέφεται και στα σκλαβωμένα από τον Τούρκο κατακτητή εδάφη μας. Παραμένει προτεραιότητα και έγνοια μου και όραμα μου, η επανένωση της πατρίδας μας, του λαού, των θεσμών και του κράτους και η απαλλαγή από την κατοχή. Παραμένω δεσμευμένος για λύση στη βάση των αρχών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, με κατοχύρωση όλων των ευρωπαϊκών κεκτημένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί με προθυμία σε κάθε διαδικασία που θα έχει προοπτική επιτυχίας.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι σε όλους καλό Πάσχα και να είσαστε βέβαιοι ότι το φετινό  μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου θα είναι η αρχή για τη δική μας Ανάσταση και την έξοδο από τα οικονομικά αδιέξοδα, την ευημερία και την προκοπή του λαού μας.

Χρόνια πολλά σε όλους και Καλή Ανάσταση.”