Πεδίο μάχης η πλατεία Ταξίμ στην Τουρκία(vid)


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Από νωρίς το πρωί οι μονάδες καταστολής ανέλαβαν δράση κάνοντας χρήση κανονιών νερού και δακρυγόνων για να εμποδίσουν τις συγκεντρώσεις στη συνοικία Μπεσίκτας, δύο χλμ. από την πλατεία Ταξίμ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν ύστερα από τα προσκλητήρια κομμάτων της αριστεράς και συνδικάτων απάντησαν ρίχνοντας πέτρες. «Θάνατος στο φασισμό», «Ζήτω η Πρωτομαγιά», ήταν τα συνθήματά τους.

Πολλοί περαστικοί αλλά και κάτοικοι ένιωσαν δυσφορίας από τα δακρυγόνα και οι ιδιοκτήτες των μικρών εστιατορίων της συνοικίας έδιναν λεμόνια στους διαδηλωτές, καθώς ο χυμός λεμονιού περιορίζει τις συνέπειες των δακρυγόνων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα γραφεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκονται στη συνοικία Μπεσίκτας φρουρούνταν από πολλές δεκάδες αστυνομικούς και ένα τεθωρακισμένο. Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί λόγω της ημέρας.

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ, κρίνοντας ότι το εργοτάξιο που λειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο στην πλατεία για να εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που αναμένονται να προσέλθουν.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο Disk αποφάσισε ωστόσο να αψηφήσει την απαγόρευση. Την Πρωτομαγιά του 1997 άγνωστοι άνοιξαν πυρ στη διάρκεια της συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς, προκαλώντας πανικό στο πλήθος και το θάνατο 34 ανθρώπων. 

Πηγή: newsbeast.gr