Πλαστή η καλύτερη φωτογραφία του 2013; (pic)

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ένας ειδικός αναλυτής φωτογραφιών προσπαθεί να αποδείξει ότι η φωτογραφία που κέρδισε το πρώτο βραβείο για το World Press Photo 2013, το μεγαλύτερο και πιο διάσημο βραβείο φωτογραφίας Τύπου, ήταν στην πραγματικότητα πλαστή.

Η φωτογραφία του Paul Hansen  με τον τίτλο Gaza Burial (Κηδεία στη Γάζα), απεικόνιζε την κηδεία δυο μικρών παιδιών που έπεσαν νεκρά στην Παλαιστίνη κατά την ισραηλινή επιδρομή του περασμένου Νοέμβρη και απ’ ότι φαίνεται είναι θέμα χρόνου τόσο ο Paul Hansen όσο και η φωτογραφία του να χάσουν τον τίτλο.

Η αποκάλυψη της απάτης προήλθε από τον Neal Krawetz, αναλυτή εικόνας, ο οποίος απέδειξε πως πρόκειται για προϊόν Photoshop και συγκεκριμένα για σύνθεση τριών ξεχωριστών φωτογραφιών σε διαφορετικό χρόνο. Ο Neal Krawetz κατάφερε να εντοπίσει τα αποτυπώματα που αφήνει το “ιστορικό” του Photoshop στην εικόνα ενώ εντόπισε και αναλογίες pixel που μια μη “επεξεργασμένη” φωτογραφία δεν μπορεί να έχει.

Η φωτογραφία όπως την ανέλυσε ο Neal Krawetz

Ωστόσο ο ίδιος ο Hansen υποστηρίζει με σθένος την αυθεντικότητα της φωτογραφίας η οποία συνεχίζει να υπάρχει στην κεντρική σελίδα του World Press Photo Awards.

Μάλιστα λέει ότι η φωτογραφία εξετάστηκε διεξοδικά από τέσσερις εμπειρογνώμονες και από διαφορετικές κριτικές επιτροπές σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερα στο news247.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.