Πρόταση για ποινικοποίηση χαρτών με τοπωνύμια ψευδοκράτους

 


 

Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας!!!

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Πρόταση νόμου που κατατέθηκε αρχικώς από το Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία και συνυπογράφθηκε από πολλούς Βουλευτές, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών, συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή, για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, έτσι ώστε να τιμωρείται η έκδοση, κυκλοφορία, διανομή ή προσφορά στη Δημοκρατία χαρτών, βιβλίων ή άλλα έντυπα γεωγραφικού περιεχομένου με αναγραφή τοπωνυμιών περιοχών της Δημοκρατίας διαφορετικά από ό,τι προβλέπουν οι διαδικασίες τυποποίησης των γεωγραφικών ονομάτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμψών, απουσίαζε η Νομική Υπηρεσία σήμερα και θα συζητηθεί ξανά το θέμα, όμως υπάρχει και ανάλογο θέμα στην Επιτροπή Εσωτερικών με κυβερνητικό νομοσχέδιο και θα εξετασθεί και αυτό.

«Όλοι συμφώνησαν», δήλωσε ο κ. Σαμψών, «συμπεριλαμβανομένης και της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και της Επιτροπής για Τυποποίηση Τοπωνυμιών, ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να ποινικοποιεί την εσκεμμένη και λανθασμένη χρήση τοπωνυμιών, η οποία αποσκοπεί στην αλλοίωση των επίσημων γεωγραφικών ονομάτων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και που βλάπτει την πολιτιστική ταυτότητα των περιοχών μας, κατεχομένων και μη».

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία  των Βουλευτών Σωτήρη Σαμψών και Κυριάκου Χατζηγιάννη από τον ΔΗΣΥ, Γεώργιου Προκοπίου από το ΔΗΚΟ, Φειδία Σαρίκα του ΚΣ ΕΔΕΚ, Δημήτρη Συλλούρη από το ΕΥΡΩΚΟ και Ζαχαρία Κουλία, βουλευτή Αμμοχώστου, για τη νομοθετική αυτή πρόταση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι η πρόταση νόμου για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα αφορά «τοπωνύμια, τα οποία παραποιούνται βάναυσα σε ό,τι αφορά τις κατεχόμενες περιοχές μας».

«Ασφαλώς»,  είπε ο κ. Δαμιανού, «είναι μια σημαντική  πρωτοβουλία, η οποία πρέπει να σημειωθεί και πρέπει, με κάθε τρόπο, να αναχαιτίσουμε την τουρκική προπαγάνδα, η οποία, ενίοτε, ευρίσκει και συνεργούς όχι και τόσο μακριά από το σπίτι μας».

«Ανάλογου περιεχομένου νομοσχέδιο», είπε ο κ. Δαμιανού, «ευρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών και έχουμε συνεννοηθεί ότι θα γίνει μια προσπάθεια συγκερασμού και συνεργασίας, διότι ο στόχος είναι κοινός, είναι ίδιος και, βεβαίως, τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών θα πρέπει να συνεργασθούν κατ’ ανάλογο τρόπο, με στόχο να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο».

«Βεβαίως», δήλωσε ο κ. Δαμιανού, «μια νομοθεσία δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά, ως Βουλευτές οφείλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε περαιτέρω βιασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τον τουρκικό Αττίλα».

«Σήμερα», είπε σε δηλώσεις του ο κ. Κουλίας, «ξεκίνησε στην Επιτροπή Νομικών η συζήτηση για ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την κατακτητική πολιτική της Τουρκίας και την αλλαγή των τοπωνυμίων που, πάνω σε οργανωμένη βάση, η Τουρκία προσπάθησε να αλλάξει το δημογραφικό χαρακτήρα διά του εποικισμού, ένα άλλο έγκλημα της Τουρκίας η αλλαγή των τοπωνυμίων».

«Πριν κάποιες ημέρες», ανέφερε ο κ. Κουλίας, «στη Λάρνακα άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο και πωλούσε σωρεία βιβλίων και τα βιβλία επωλούντο προς ένα ευρώ και αντίστοιχα βιβλία πωλούνται και στα βενζινάδικα, επίσης με ένα ευρώ».

 

Ανέφερε πως πήρε ένα από αυτά τα βιβλία και διαπίστωσε ότι σε αυτό γίνεται αναφορά για διεθνείς ονομασίες περιοχών που περιλαμβάνονται στους χάρτες, όμως για την Κύπρο αναγράφονται ονόματα χωριών ή κωμοπόλεων στα κατεχόμενα με τουρκικές ονομασίες, κάτι που δεν πρέπει να γίνει ανεκτό και «πρέπει να ποινικοποιηθεί».

Πηγή ΚΥΠΕ