Το πρώτο χαρτονόμισμα που θα απεικονίζει διαστημικό ρομπότ (pic)

 

Φθάνει η στιγμή που και τα χαρτονομίσματα αντανακλούν πια τη σύγχρονη τεχνολογική πραγματικότητα, επιτρέποντας σ’ ένα ρομπότ να εκτοπίσει τους συνήθεις εθνικούς ήρωες και τις άλλες διασημότητες, πραγματικές ή μυθικές, για τις οποίες υπερηφανεύεται κάθε χώρα.


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Έτσι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά ανακοίνωσε ότι στο νέο χαρτονόμισμα των πέντε καναδικών δολαρίων, που θα κυκλοφορήσει φέτος το Νοέμβριο, θα απεικονίζονται δύο ρομπότ καναδικής κατασκευής, τα οποία εργάζονται ήδη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), προσφέροντας χείρα βοηθείας σε εργασίες συντήρησης και επιδιόρθωσης.


 

Διαβάστε επίσης “Η Κύπρος στο επίκεντρο της Συνόδου των G7“.


Πρόκειται για τα ρομπότ Dextre και Canadarm2, σύμφωνα με το «New Scientist» και το Space.com, τα οποία θα τιμηθούν με μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις που μια χώρα μπορεί να κάνει στους πολίτες της: να τυπώσει το πρόσωπό τους σε ένα εθνικό χαρτονόμισμα.

Το μήκους 17 μέτρων και βάρους 1.600 κιλών Canadarm2 βοήθησε στη συναρμολόγηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού από το 2001, κινούμενο αυτόνομα γύρω από τον σταθμό, ενώ τώρα πια βοηθάει τους αστροναύτες στους διαστημικούς περιπάτους, στις επισκευές και στην πρόσδεση των ρομποτικών σκαφών που έρχονται από τη Γη.

Το Dextre, που έφθασε στον Σταθμό το 2008, διαθέτει δύο ρομποτικούς βραχίονες μήκους 3,3 μέτρων ο καθένας, με τους οποίους επισκευάζει τα ηλεκτρονικά συστήματα και άλλες εγκαταστάσεις, απελευθερώνοντας έτσι το πλήρωμα των αστροναυτών να κάνει άλλες δουλειές, ενώ παράλληλα βοηθά και στα διαστημικά επιστημονικά πειράματα.

Μάλιστα, η Τράπεζα του Καναδά φρόντισε να παρουσιάσει προ ημερών το σχέδιο του «ρομποτικού» χαρτονομίσματος σε ειδική εκδήλωση σύνδεσης με το διάστημα, στη διάρκεια της οποίας ο Καναδός κυβερνήτης του ISS αστροναύτης Κρις Χάντφιλντ αποκάλυψε το πρωτότυπο χαρτονόμισμα μπλε χρώματος από πολυμερές και το άφησε να αιωρείται στο κενό γύρω του.

«Διασχίσαμε το τελικό σύνορο με μια παγκόσμια πρωτιά: Την αποκάλυψη ενός χαρτονομίσματος από το διάστημα», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης Μαρκ Κάρνεϊ.

Το χαρτονόμισμα, εκτός από τα δύο ρομπότ, απεικονίζει κι έναν Καναδό αστροναύτη, αλλά η Τράπεζα του Καναδά δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για τον ίδιο τον Κρις Χάντφιλντ, τον πρώτο Καναδό που «περπάτησε» στο διάστημα. Το 2006, το Καναδικό Νομισματοκοπείο είχε κυκλοφορήσει κέρματα που απεικόνιζαν το ρομπότ Canadarm2 και το πρόσωπο του ίδιου αστροναύτη.

Πάντως, η κεντρική τράπεζα του Καναδά, στο νέο χαρτονόμισμα των δέκα καναδικών δολαρίων, που επίσης παρουσίασε, προτίμησε να απεικονίσει κάτι πιο συμβατικό. Ένα καναδικό τρένο.

 

Για περισσότερα θέματα newsbeast.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.