Ψάχνει 6 δισ. ευρώ σε 20 μέρες ο ιταλός υπουργός Οικονομικών

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Με το ποσό αυτό, σύμφωνα με τους σχολιαστές, θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί το έκτακτο ταμείο ανεργίας, να καταργηθεί ή να μειωθεί δραστικά ο νέος φόρος πρώτης κατοικίας, να «παγώσει» η αύξηση του ΦΠΑ και να λυθεί το πρόβλημα των “Esodati” — δηλαδή των περισσοτέρων των 100.000 εργαζομένων οι οποίοι σταμάτησαν να δουλεύουν αποδεχόμενοι εθελουσία έξοδο, όμως τώρα δεν μπορούν να βγουν στην σύνταξη, λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.

Η πρόκληση για τον Φαμπρίτσιο Σακομάνι είναι να καταφέρει να τηρήσει άκρως ευαίσθητες ισορροπίες: από την μια, να αποφύγει να προσφύγει σε νέα έκτακτα μέτρα που θα προκαλούσαν περαιτέρω ύφεση στην ιταλική οικονομία. Από την άλλη, να διατηρήσει την σχέση ελλείμματος ΑΕΠ εντός του 3%, όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες.

Μια νότα αισιοδοξίας, υπογραμμίζουν οι αναλυτές στην Ρώμη, προσφέρει η προοπτική εξόδου της Ιταλίας από την διαδικασία ειδικής παρακολούθησης για υπερβολικό έλλειμμα, πιθανόν ήδη πριν από το τέλος Μαίου. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν περίπου 12 δισεκ. ευρώ για νέες επενδύσεις προς γενικότερη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Για περισσότερες ειδήσεις στο newbeast.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.