Ρωσία: Δεν συμφωνήθηκε η επέκταση αποπληρωμής του δανείου


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

“Υπήρξε ένα αίτημα… για αλλαγή της διάρκειας του δανείου, υποσχεθήκαμε να το σκεφτούμε”, είπε στους δημοσιογράφους, μέσω διερμηνέα, ο Sergei Storchak, οποίος μιλούσε στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

“Αυτό ήταν ένα είδος υπόσχεσης – αν κάποιος θέλει να το δει ως μια τελειωμένη υπόθεση, δεν υπάρχει τίποτα που μπορώ να κάνω γι `αυτό”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στους όρους του δανείου θα χρειαστούν την επικύρωση της ρωσικής Βουλής.

“Για να είναι αυτό μια τελειωμένη υπόθεση, πρέπει να το έχουμε στο χαρτί”, σημείωσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει να επεκτείνει τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.

Σε έγγραφο που εκπονήθηκε από τους δανειστές της Κύπρου, σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, αναφερόταν ότι η Ρωσία συμφώνησε να επεκτείνει τη διάρκεια ωρίμανσης του δανείου προς την Κύπρο μέχρι δύο χρόνια και να μειώσει το επιτόκιο.

Η Ρωσία δάνεισε στην Κύπρο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011 για διάρκεια πέντε ετών, με ετήσιο επιτόκιο 4,5%.

Σύμφωνα με το Reuters, η επέκταση της ωρίμανσης του δανείου και η μείωση του επιτοκίου θα περιορίσει το κόστος για εξυπηρέτηση του χρέους που καταβάλει η Λευκωσία και θα βοηθήσει να ανακτηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ