Σ. Μιχαήλ: Με καθυστέρηση η λήψη μέτρων


Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας!!!

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Κληθείς να απαντήσει για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το πλεόνασμα της κυπριακής οικονομίας το 2008 μετατράπηκε σε αυξανόμενο έλλειμμα τα επόμενα χρόνια, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι το πλεόνασμα οφειλόταν σε ασυνήθιστα ψηλά και προσωρινά έξοδα που είχε το κράτος εξαιτίας της έντονης δραστηριότητας του κατασκευαστικού τομέα, τα οποία άρχισαν να υποχωρούν στη συνέχεια, ταυτόχρονα όμως υπήρξε αύξηση δαπανών που οδήγησε στην αυξανόμενη τάση του ελλείμματος.

Σε ερώτηση της Επιτροπής ένα οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ έλαβαν οποιαδήποτε μέτρα όταν αντιλήφθηκαν την κατάσταση, ο κ. Μιχαήλ απάντησε πως κατέθεταν εισηγήσεις, ζητώντας να μην υπάρξει αύξηση δαπανών, πέραν ενός ποσοστού, εισηγήσεις οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τον Υπουργό Οικονομικών, ωστόσο μέχρι την τελική κατάθεση τους στο Υπουργικό οι δαπάνες αυξήθηκαν.

Όσον αφορά τις απανωτές υποβαθμίσεις της οικονομίας, ανέφερε ότι από το 2009 οι οίκοι αξιολόγησης κατέγραφαν τη μείωση του πλεονάσματος, την τάση που υπήρχε για αύξηση του ελλείμματος αλλά και μια γενικότερη δημοσιονομική ανισορροπία, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη του ότι τα μέτρα λήφθηκαν με σημαντική καθυστέρηση, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνονταν πιο γρήγορα, πριν την επέκταση και την δημιουργία προβλημάτων των τραπεζών. «Αν παίρναμε κάποια μέτρα πιο γρήγορα οι επιπτώσεις θα ήταν λιγότερες», συμπλήρωσε.