Σχόλιο: Ο Ρέν μας είπε να τα βρούμε με τους Τούρκους για οικονομική σωτηρία


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότητες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 Tης Μανιάνας Καλογεράκη

«Πιστεύω ότι επανένωση θα δώσει ώθηση οικονομική και κοινωνική στην Κύπρο, πρέπει να δώσουμε μια νέα ώθηση σ’ αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο Ολι Ρεν, αφήνοντας τους πάντες με το στόμα ανοικτό, αφού μέχρι σήμερα, το ζήτημα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών, κανείς όμως – τουλάχιστον από τους επίσημους αξιωματούχους της ΕΕ – δεν είχε τολμήσει να το θέσει ευθέως και δημόσια. 

 


Διαβάστε επίσης: Βόμβα από Όλι Ρεν: «Άργησε 15 μήνες η Λευκωσία…»


 

Για πρώτη φορα, λοιπόν, η οικονομική ανάκαμψη συνδέεται με την επανένωση του νησιού, την οποία όλοι – ή σχεδόν όλοι – είχαν ξεχάσει, χωρίς κανείς παρ’όλα αυτά να αμφισβητεί ποτέ την διαπραγματευτική ικανότητα του προέδρου Αναστασιάδη και δη σε τέτοιου είδους ζητήματα. Eίναι η πρώτη φορά μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή πλευρά το 2004.  

Από την άλλη, οι Τούρκοι – και όχι οι Τουρκοκύπριοι – είχαν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στο παιχνίδι με φράσεις του στιλ ”μισό μισό το αέριο”, ”Βόρεια και Νότια Κύπρος έχουν τα ίδια δικαιώατα” και άλλα τέτοια συναφή, αφήνοντας να εννοείται πάντοτε ότι ως βασικός χρηματοδότης των κατεχομένων, εκείνη είναι (ή κυρίως εκείνη) που αποφασίζει στην ουσία για το τί θα πράξει το ψευδοκράτος. 

Η Κύπρος, είναι βέβαιο ότι, θέλει να αποσυνδέσει την οικονομική κρίση από τα πολιτικά ζητήματα. Τώρα, τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τους ευσεβείς πόθους ορισμένων (που ξαφνικά και ενώ το παγκόσμιο ενδιαφέρον για επίλυση του κυπριακού είχε ατονήσει έρχεται ξανά στο προσκήνιο) θα κρινουν εάν το δημοσίευμα των Financial Times που ήθελε την Κύπρο να πέφτει στην αγκαλιά της Τουρκίας θα επαληθευτεί ή όχι. 

Αν, πάντως, ο κος Ρέν επέλεγε να κάνει μια βόλτα στην Κύπρο, η απάντηση που θα έπαιρνε θα ήταν ”Δεν ξεχνώ”… κι αυτό είναι σίγουρο.