Σε λίγες μέρες ο νέος CEO της Τρ. Κύπρου


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τα βρήκαν σε όλα στη σύσκεψη στο Προεδρικό στη σύσκεψη που έγινε στην παρουσία και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο διορισμός του νέου εκτελεστικού διευθυντή της τράπεζας θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε τη λειτουργία των επιτροπών του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες, όπως είπε, έχουν ως στόχο την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων και του κόστους λειτουργίας της Τράπεζας Κύπρου. Τόνισε παράλληλα ότι για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων καθορίστηκαν και χρονοδιαγράμματα. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έστειλε και μήνυμα εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα της χώρας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ως ένδειξη εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα αποφάσισε να ενισχύσει και να διευρύνει τη διεκπεραίωση των τραπεζικών συναλλαγών του κράτους μέσω των κυπριακών τραπεζών. 

Οι δηλώσεις Στυλιανίδη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να εξέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η Τράπεζα Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης και συνεπώς να επέλθει  ομαλοποίηση και σταθερότητα στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «μετά από μια σε βάθος, διεξοδική ανάλυση και συζήτηση των θεμάτων στη σύσκεψη υπήρξε πλήρης συναίνεση ειδικότερα στο διορισμό Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου τις επόμενες μέρες.

Η σύσκεψη, και ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαιρέτισε τη λειτουργία των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου οι οποίες έχουν ως στόχο την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων και του κόστους λειτουργίας της τράπεζας.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων δημοσιοποιήθηκε στη σύσκεψη ότι έχουν προκαθοριστεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Η Κυβέρνηση σε ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα έχει αποφασίσει να ενισχύσει και να διευρύνει τη διεκπεραίωση των τραπεζικών συναλλαγών του κράτους μέσω των κυπριακών τραπεζών. Αυτό αποτελεί σαφέστατη ένδειξη εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό μας σύστημα.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί με βέλτιστο τρόπο για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου να λάβει από πλευράς του όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχύτερη δυνατή έξοδο της τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης και την ομαλοποίηση και σταθερότητα στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα».

Ερωτηθείς πότε συγκεκριμένα αναμένεται ο διορισμός νέου Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου και ποιος θα είναι αυτός που θα διοριστεί στη θέση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «σε ό,τι αφορά το όνομα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι θέμα κατ’ αρχήν του ιδίου του Διοικητικού Συμβουλίου και το θέμα θα περάσει από μια διαδικασία που αφορά ακόμη και προσωπική συνέντευξη.

Έχουν προετοιμαστεί όλα τα δεδομένα έτσι ώστε η σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διορισμού να είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, για μια τόσο σημαντική θέση, όπως του Εκτελεστικού Διευθυντή. Για το χρόνο διορισμού δεν μπορώ να προκαθορίσω συγκεκριμένη μέρα, όμως, δεσμεύτηκαν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου. ο Πρόεδρος του και η Επιτροπή Διορισμών ότι θα γίνει τις επόμενες μέρες».

Κληθείς να πει αν ο Εκτελεστικός Διευθυντής θα πρέπει να είναι από το εξωτερικό, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «στη σύσκεψη δεν τέθηκαν τέτοια κριτήρια. Τα κριτήρια τα θέτει το Διοικητικό Συμβούλιο και υπάρχει σχετική διαβούλευση και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και με τον Υπουργό Οικονομικών. Μέσα από τη συζήτηση στη σημερινή σύσκεψη αυτό που κρίθηκε αναγκαίο είναι ότι θα πρέπει να πρόκειται για επαρκή διορισμό, να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της τράπεζας και να γίνει το συντομότερο δυνατόν (ο διορισμός αυτός)».

Ερωτηθείς κατά πόσο η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση θα εξετάσει θέμα εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτό είναι πάντοτε στα πλάνα, όχι μόνο του Διοικητικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της Κυβέρνησης. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι για να συζητήσουμε για μιας τέτοιας μορφής συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή θα πρέπει να έρθει το λεγόμενο πλήρωμα του χρόνου, θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για να έχουμε αυτό το πολύ θετικό αποτέλεσμα. Θεωρούμε και ελπίζουμε ότι το συντομότερο δυνατόν με την ομαλοποίηση του κλίματος και αφού η τράπεζα καταφέρει και τεθεί εκτός καθεστώτος εξυγίανσης, τότε θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και μια τέτοια εξέλιξη».

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει προσπάθειες έτσι ώστε να φτάσει η Τράπεζα Κύπρου το συντομότερο δυνατόν εκτός καθεστώτος εξυγίανσης και σημείωσε ότι όταν γίνει αυτό σημαίνει θα υπερπηδηθούν και τα όποια νομικά εμπόδια.

Κληθείς να πει πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αναμένουμε τη σημερινή απόφαση του Eurogroup και τις αξιολογήσεις που θα γίνουν για κάποια πράγματα. Ο Υπουργός Οικονομικών θα επιστρέψει και θα είναι σε διαβούλευση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την τελική διατύπωση του νέου διατάγματος που θα αναμένουμε την Παρασκευή, οπότε και λήγει το προηγούμενο διάταγμα».

 

 

Νέο μέλος στο ΔΣ της BOC

Η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ («Τράπεζα») ανακοινώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ως Αρχή Εξυγίανσης διόρισε στις 10 Μαΐου 2013 τον κ. Τάκη Αράπογλου ως μέλος στο μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.