Συνεδριάζουν και αποφασίζουν για την Κύπρο G7 και ΔΝΤ

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Την προσεχή Τετάρτη θα συνεδριάσει το ΔΝΤ για να εξετάσει το θέμα της Κύπρου 

Την προσεχή Τετάρτη, 15 Μαϊου, αναμένεται τελικά να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να εξετάσει το αίτημα για συνεισφορά στο πρόγραμμα της Κύπρου που συμφωνήθηκε μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και τρόικας. Αυτό ανέφερε σήμερα στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

«Δεδομένης της έγκρισης του Συμβουλίου η επόμενη εκταμίευση αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου», είπε ο κ. Ράις.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, πως σχολιάζει το αίσθημα των Κυπρίων ότι το ΔΝΤ τους τιμωρεί για τα λάθη των πολιτικών και των τραπεζιτών, είπε:  «Το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι του συνεργάζονται για να βοηθήσουν και να στηρίξουν την Κύπρο, με τον ίδιο τρόπο που προσπαθούν να βοηθήσουν και άλλες χώρες της ευρωζώνης. Να βοηθήσουμε», πρόσθεσε,  «την όποια χώρα να ξεπεράσει τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει με τον  πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Οπότε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Κύπρο να ξεπεράσει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό και να βοηθήσουμε την Κύπρο να μπει ξανά σε πορεία βιωσιμότητας, ανάπτυξης, απασχόλησης και στην τελική προς όφελος του κυπριακού λαού. Οπότε», κατέληξε, «αυτός είναι ο στόχος και η πρόθεσή μας».

Με τη σκέψη στην περίπτωση της Κύπρου, συναντάται η ομάδα των G7 την Παρασκευή 

Μερικοί από τους πιο ισχυρούς Υπουργούς Οικονομικών στον κόσμο θα συναντηθούν σε ένα αγγλικό αρχοντικό σπίτι την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο σε μια προσπάθεια να επιτύχουν επιτάχυνση των τραπεζικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, έχοντας φρέσκια ακόμη στο μυαλό τους την σχεδόν κατάρρευση της Κύπρου.

Οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας των Επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών οικονομιών (G7) στον πλανήτη, πιθανότατα δεν θα ανοίξουν νέους δρόμους για το πώς θα διορθώσουν την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι συζητήσεις για το θέμα διεξήχθησαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόλις πριν από τρεις εβδομάδες.

Αξιωματούχοι από δύο από τις οικονομίες της ομάδας των G7 ανέφεραν ότι οι συνομιλίες – την Παρασκευή και το Σάββατο σε ένα σπίτι του 17ου αιώνα της Αγγλίας, 40 χλμ βορειοδυτικά του Λονδίνου – είναι πιθανό να επικεντρωθεί στην αργή πρόοδο των τραπεζικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε όλο τον κόσμο.

«Είναι πολύ σπάνιο για τους G7 να επικεντρωθούν στην οικονομική ρύθμιση,” δήλωσε αξιωματούχους, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η διάσωση έκτακτης ανάγκης της Κύπρου το Μάρτιο λειτούργησε ως υπενθύμιση της ανάγκης να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

“Είναι λογικό για τους ηγέτες των G7 να στείλουν ένα μήνυμα ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω μιας κατάλληλης ρύθμισης πρέπει να συνεχιστούν», είπε ο αξιωματούχος.

Ενώ το πρώτο βήμα – για δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής τραπεζών υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – φαίνεται ότι θα γίνει στα μέσα του 2014, ένας δεύτερος πυλώνας, ο οργανισμός «εξυγίανσης» και το ταμείο που θα κλείνει χρεοκοπημένες τράπεζες, είναι υπό αμφισβήτηση.

Ενώ υπάρχει μικρή προοπτική ότι το ένας τρίτος πυλώνας, η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, θα γίνει ποτέ πραγματικότητα.

«Καλωσορίζουμε τις συνομιλίες”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

“Νομίζω ότι απλά η Κύπρος υπογράμμισε περαιτέρω τη σημασία να σπάσει η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των ισολογισμών των Κυβερνήσεων και των τραπεζών”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ