Ο Σόιμπλε κόβει την κουβέντα για το “τέλος της λιτότητας”


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε τη Δευτέρα πως η Γαλλία δεν πρέπει “να εγκαταλείψει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων” μετά την διετή παράταση που έδωσαν στο Παρίσι οι Βρυξέλλες με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τονίσει πως κάθε αναβολή της επίτευξης του στόχου για μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφείς δεσμεύσεις για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις”, υπογράμμισε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.

Όμως για τον Σόιμπλε “ένα πράγμα είναι ήδη ξεκάθαρο: δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων”.

Την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είχε ερμηνεύσει την απόφαση της ΕΕ για τη χώρα του, ως υποχώρηση του “δόγματος της λιτότητας”, ωστόσο ο κ. Σόιμπλε δείχνει να διαφωνεί.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη πολεμική του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση αυτή, λέγοντας πως “αντί ορισμένοι πολιτικοί να ασχολούνται με τις πραγματικές αιτίες των σημερινών προβλημάτων, προτιμούν να ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους”.

“Και οι δυο μας ( ο ίδιος και η κ.Μέρκελ) έχουμε αφιερώσει τα τελευταία χρόνια στην σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ευρωζώνης, στην παροχή βοήθειας στα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Δεν νομίζω πως όλοι αυτοί που μας κρίνουν μπορούν να πουν κάτι διαφορετικό”, πρόσθεσε.

Η αιτία των προβλημάτων ορισμένων κρατών μελών “είναι το αυξημένο δημόσιο χρέος και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας” και όχι τα προγράμματα λιτότητας, τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Για τον ίδιο είναι “τρελό” να πιστεύει κανείς πως μπορούμε να διευθετήσουμε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων με ακόμα μεγαλύτερο χρέος, εκτιμώντας πως αντίθετα η λύση βρίσκεται “στις παραγωγικές επενδύσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, στην παιδεία και την έρευνα”.

 

Για περισσότερες ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.