ΟΠΑΠ: Η αποκρατικοποίηση είναι πλέον γεγονός


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Στα 652 εκατ. ευρώ ανήλθε η βελτιωμένη προσφορά (καταβλητέα σε δόσεις) που έκανε το επενδυτικό σχήμα Emma Delta Ltd για να αποκτήσει το 33% του ΟΠΑΠ ή κατά 30 εκατ. ευρώ υψηλότερα από την αρχική προσφορά των 622 εκατ. ευρώ.

Εάν δε συνυπολογισθούν τα μερίσματα χρήσης 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα εισπραχθούν από το Δημόσιο, το τίμημα ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του Οργανισμού για τη χρήση 2013.

Η Emma Delta είναι ένα επενδυτικό σχήμα με βασικούς μετόχους την τσεχική Jiri Smejc και τον όμιλο Μελισσανίδη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχήμα μετέχουν επίσης η ιταλική Lottomatica, καθώς και Ρώσοι και Τσέχοι επενδυτές.

Στουρνάρας: Πολλαπλά τα οφέλη για το Δημόσιο

“Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

“Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο.

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

ΤΑΙΠΕΔ: Καθ’ όλα υποδειγματικός ο διεθνής διαγωνισμός

“Πραγματοποιώντας τις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων, το ΤΑΙΠΕΔ διεξήγαγε για τον ΟΠΑΠ έναν καθ’ όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ.

“Η κοινοπραξία EMMA DELTA, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε σήμερα βελτιωμένο, κατά 30 εκ. € (καταβλητέο σε δόσεις), τίμημα για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, διαμορφώνοντας έτσι την προσφορά της στα 652 εκ. €.

Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκ. € και αποτελείται από τα 652 εκ. € πλέον τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκ. €, που θα εισπραχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα αυτό, αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013.

Τονίζεται ότι εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκ. €, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκ. €, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μικτών κερδών, που εκτιμάται ότι θα του αποφέρει έσοδα ύψους 6,3 δισ. € στην δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ).

Στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα”.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

Για περισσότερες ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.