Νέο σχέδιο λιτότητας στην Πορτογαλία


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της σχετικά με την εφαρμογή νέων προγραμμάτων λιτότητας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο του πρώτου σχεδίου μέτρων λιτότητας.

Αυτή η συμφωνία μπορεί πλέον να προχωρήσει την έβδομη αξιολόγηση από ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ που αντιπροσωπεύει τους χρηματοδότες της χώρας και να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 78 δισεκατομμυρίων που έχει να λαμβάνει η Λισσαβόνα από το Μάιο του 2011.

Μετά από αυτή τη συμφωνία, η Πορτογαλία έχει επίσης την ελπίδα ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα επιβεβαιώσουν σύντομα τη συμφωνία τους επί της αρχής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί.

Η συμφωνία για τα μέτρα θα πρέπει επίσης να επιτρέψει στην Πορτογαλία να εκπληρώσει τη δέσμευση προς τους πιστωτές της για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 5,5% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους και 4% το επόμενο έτος για να επιστρέψει το 2015 κάτω το όριο του 3% που ορίζουν οι Βρυξέλλες.

Πηγή: newsbeast.gr