Συλλούρης: “Θα πιέσω τον Πρόεδρο για την απομάκρυνση του Ντάουνερ”

 

Σε δηλώσεις αναφορικά με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τα Ηνωμένα Εθνη, ο κ. Συλλούρης είπε πως εάν σε αυτό περιέχονται οι υποχωρήσεις Χριστόφια θέση του ΕΥΡΩΚΟ είναι πως χωρίς την απόρριψη τους δεν προχωρούμε.


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


«Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο ίδιος Ντάουνερ», είπε, προσθέτοντας ότι  «ξεκαθαρίζουμε ότι με την παρουσία Ντάουνερ στην Κύπρο λύση δεν μπορεί να προωθηθεί».


 

Διαβάστε επίσης “Αποκαλυπτικό 24Η: Πώς κοροϊδεύουμε την Τρόικα με τα ακίνητα!.


Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ ανέφερε ότι είναι ώρα να φύγει και πρέπει να το αντιληφθούν και τα Ηνωμένα Εθνη.

«Αυτή είναι ξεκάθαρη μας θέση, αυτή θα είναι και η πίεση μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Τοποθετούμενος επί της ουσίας, όπως ανέφερε, είπε ότι «έρχεται ένα χαρτί από το παρελθόν» και πρόσθεσε ότι εάν οι συγκλίσεις είναι οι υποχωρήσεις Χριστόφια , όχι μόνο δεν μπορούμε να ξεκινούμε από εδώ, αλλά χωρίς την απόρριψη του δεν ξεκινούμε».

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα έγκαιρης ενημέρωσης για την κατάθεση του εγγράφου, ο κ. Συλλούρης, είπε ότι θέλει να μείνει στην ουσία και όχι στα επιμέρους.

Πρόσθεσε ότι σήμερα δεν είναι οι διαδικασίες που έχουν σημασία, αλλά η ουσία.

«Εμείς είτε έγκαιρα, είτε άκαιρα ενημερωθούμε οι θέσεις μας είναι σταθερές, ξεκάθαρες και αναλλοίωτες», συμπλήρωσε .

Σε ανακοίνωση του ΕΥΡΩΚΟ αναφορικά με το έγγραφο αναφέρεται ότι ο  κ. Ντάουνερ αποδεικνύεται αμετανόητος, ενισχύει την αναξιοπιστία του και δικαιολογεί πλήρως τη θέση μας, ότι πρέπει να απαιτηθεί η αντικατάσταση του, καθώς δεν θεωρείται και δεν είναι αντικειμενικός διαμεσολαβητής»

Κατά το ΕΥΡΩΚΟ επί της ουσίας το έγγραφο των συγκλίσεων, με τον τρόπο που συντάχθηκε και παρουσιάστηκε από τον κ. Ντάουνερ, επιδιώκεται να θεωρηθεί ως νέο τετελεσμένο γεγονός.

Περαιτέρω παραθέτοντας την εκτίμηση ότι όλες οι ενέργειες του Αλεξάντερ Ντάουνερ επιδιώκουν να εγκλωβίσουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά σε μια διαδικασία το χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η άσκηση πιέσεων προς την πλευρά μας, είπε ότι «εμείς δεν θα συναινέσουμε ποτέ να ξεκινήσουν συνομιλίες και να έχουμε στο τραπέζι τις απαράδεχτες και επικίνδυνες υποχωρήσεις Χριστόφια».

«Παρά τη συναίνεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο και παρά τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι πρέπει να προηγηθεί εξέταση των αποτελεσμάτων των συνομιλιών του κ. Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ επιδιώκει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι δήθεν συγκλίσεις έχουν κλειδωθεί και ότι το έγγραφο αποτελεί ενδιάμεση συμφωνία», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Επίσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΥΡΩΚΟ ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος, οι υποχωρήσεις του κ. Χριστόφια σε ζωτικής σημασίας θέματα για την ελληνοκυπριακή πλευρά να καταστούν τετελεσμένο.

«Δεν θα εγκλωβιστούμε σε μια διαδικασία κατά την οποία η οικονομική κρίση και η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα είναι μοχλοί πίεσης στη δική μας πλευρά για υποχωρήσεις», συνεχίζει το ΕΥΡΩΚΟ και προσθέτει ότι «επιβάλλεται να ξεκαθαριστεί στον κ. Ντάουνερ ότι δεν μπορεί να ενεργεί αυθαίρετα, χωρίς τη συναίνεση της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Καταλήγοντας το ΕΥΡΩΚΟ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει και δημόσια και στους συνομιλητές του, ότι το έγγραφο για την πλευρά μας λαμβάνει τη σημασία της ενημέρωσης και ότι δεν έχει καμία δεσμευτική διάσταση».