Συνέρχεται αύριο η Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης Μνημονίου

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η Υπουργική Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων της Δημοκρατίας που προκύπτουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα. Στην Επιτροπή, πέραν του ΥΠΟΙΚ, συμμετέχουν οι Υπουργοί Εργασίας, Συγκοινωνιών, Ενέργειας και Υγείας, καθώς και η ειδική μονάδα υπό το Γραφείο Προγραμματισμού, που έχει επιφορτιστεί με την συντονισμό των ενεργειών όλων των υπηρεσιών για την ικανοποίηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Γραφείου, Γιώργος Γεωργίου είπε ότι η μονάδα που υπάγεται στο Γραφείο θα έχει την ευθύνη για τον συντονισμό των ενεργειών όλων των υπηρεσιών για ικανοποίηση των δεσμεύσεων που προβλέπει το μνημόνιο, που υπάγεται στο Γραφείο Προγραμματισμού.

 

Ευκαιρίες για άντληση δεκάδων εκατομμυρίων προγράμματα της ΕΕ

Εξάλλου, στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γεωργίου είπε ότι στο Γραφείο Προγραμματισμού θα συσταθεί μονάδα για παρακολούθηση των ευκαιριών που υπάρχουν για άντληση κονδυλίων από προγράμματα που στηρίζουν πολιτικές ΕΕ, πέραν των κονδυλίων που διατίθενται για τις κράτη-μέλη μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής.

“Ουσιαστικά είναι κάτι νέο. Θα κτιστεί μια μονάδα στο Γραφείο που θα ασχοληθεί με την παρακολούθηση των ευκαιριών που υπάρχουν για άντληση κεφαλαίων από τα οριζόντια προγράμματα της ΕΕ, δηλαδή τα προγράμματα τα οποία στηρίζουν πολιτικές ΕΕ και δίνονται απευθείας από τις Βρυξέλλες”, είπε ο κ. Γεωργίου.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου τα προγράμματα αυτά είναι ανταγωνιστικά και για αυτά γίνονται προκηρύξεις, υποβάλλονται αιτήσεις σε επίπεδο Βρυξελλών. Διευκρίνισε ότι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν απευθείας και όχι κατ` ανάγκη από επίσημους φορείς.

Ερωτηθείς για τις προοπτικές άντλησης κονδυλίων, ο κ. Γεωργίου είπε έφερε ως παράδειγμα το Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, από το οποίο η Κύπρος έχει αντλήσει “ουκ ολίγα εκατομμύρια, με τη συμμετοχή κυπριακών πανεπιστημίων, φορέων και επιχειρήσεων που υπέβαλαν προτάσεις και κέρδισαν προγράμματα αρκετών εκατομμυρίων”.

“Κατά συνέπεια θεωρητικά υπάρχουν προοπτικές άντλησης και θεωρούμε ότι στην περίοδο της επταετίας θα υπάρχουν δυνατότητας άντλησης δεκάδων εκατομμυρίων”, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η μονάδα στο Γραφείο Προγραμματισμού θα λειτουργεί ως κέντρο πληροφόρησης. Σημείωσε δε πως η πρόθεση είναι να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων ούτως ώστε ο οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται μπορούν να πληροφορούνται για την ύπαρξη ενός προγράμματος για το οποίο μπορεί να υποβάλει αίτηση.

Οι προτάσεις είναι καθαρά σε ανταγωνιστικό επίπεδο, όμως είναι κάτι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε”, είπε ο κ. Γεωργίου, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα υπήρχαν λειτουργοί σε διάφορα Υπουργεία αναλόγως της θεματολογίας, αλλά δεν υπήρχε ένας κεντρικός μηχανισμός παρακολούθησης.

Σε σχέση με τον τρόπο ενημέρωσης του κοινού για τα προγράμματα, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι πιθανότατα να δίνονται κωδικοί σε ενδιαφερόμενους για πρόσβαση στη βάση δεδομένων στην ιστοσελίδα του Γραφείου, ενώ δεύτερον αναλόγως με την πολιτική για την οποία ενδιαφέρεται κάποιος, να αποστέλλεται ένα ενημερωτικό sms ή ηλεκτρονικό μήνυμα (email) για την εξαγγελία ενός νέου προγράμματος.

“Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να μπούμε σε μια πιο λειτουργική βάση”, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ